Във Варна отвори първият у нас университетски очен център за роговична хирургия

OFFNews 24 януари 2024 в 15:56 718 0

център

Снимка СБОБАЛ – Варна

Център за роговична хирургия, Варна

Първият у нас университетски очен лазарен център за роговична хирургия заработи във Варна. Той е в рамките на Специализираната болница по очни болести за активно лечение (СБОБАЛ – Варна), част от структурата на Медицинския университет в града.

Инвестицията е за повече от 2.5 млн. лв., съобщи при откриването директорът на болницата, която е единствената подобна в България, проф. д-р Христина Групчева.

Центърът разполага с два вида лазери - ексимерен и фемтосекунден, последна дума на техниката към септември 2023 г. С него ще могат да се правят корекции на зрението при късогледство, далекогледство и астигматизъм. Ще могат да се правят и роговични трансплантации, както и да се прилага при лечението на започващият обичайно през пубертета керакотонус, но също така при проблеми в макулата и за естетична очна хирургия.

Операциите траят секунди. Цената им започва от 500 лв и достига до 2500 лв., в зависимост от случая. Сумата обаче не се поема от НЗОК.

Всеки от нас е потенциален офталмологичен пациент, каза Групчева.

Човек сменя очилата си средно на 2 години, а между 10 и 15 на сто от тях проявяват сериозен интерес към рефлективната хирургия, сочи статистиката, цитирана от нея.

Апаратурата във Варна дава възможност за персонализиране на софтуера при фините операции. Те траят секунди, а 9 до 10 пациенти стават независими от очилата след процедурата. До момента има направени около 20 подобни корекции, резултатите от които са впечатляващи, каза проф. Групчева.

Освен за хирургични интервенции, лазерната система ще се използва за научно-изследователската и развойна дейност, както и за обучение на студенти, специализанти и докторанти на Медицинския университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша