Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Върнато от спешен център дете се оказа със счупен крак

Случаят е отпреди две години, но го оповестяват едва сега, след приключване на делото

OFFNews 26 май 2023 в 12:55 2266 0

Бойка Павлова

Снимка Скрийншот

Бойка Павлова, майка на пострадалото дете

Дете, което е било върнато два пъти от дежурните лекари в спешния център в Благоевград, защото "нищо му няма", се оказало със счупен крак.

Случаят е отпреди две години, но го оповестяват едва сега, след приключване на делото.

Дъщеря ми беше на три години. Бяхме на разходка. Падна с тротинетката и започна да пищи. Не можеше да стане. Отидохме в спешния център в събота, детето беше прегледано и според доктора му нямаше нищо. Каза, че не е необходима снимка, да го раздвижваме вкъщи. Успокоихме се, прибрахме се, но до края на вечерта то пищеше от болки. В неделя отново отидохме в спешния център. Мъжа ми носеше Никол на ръце. Дежурната д-р Караилиева дори не я прегледа. Не заведоха документално, че детето е посетило спешния център. "Аз не мога да извикам рентгенолог, това за мен не е спешен случай, ще чакате, ако стане катастрофа тогава ще го извикаме", казала лекарката на майката Бойка Павлова.

Пред БНТ майката разказва, че след отказа са отишли в частна болница, където бил извикан педиатър, направена е била снимка и се установило, че детето е с много лошо счупена лява подбедрица.

Семейството подало жалба в прокуратурата. Впоследствие на лекаря, който пръв приел детето, била наложена глоба от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", а лекарката, която дори не регистрирала момиченцето, не понесла никакво наказание, тъй като документално не можело да се докаже, че семейството е било там, разказва Бойка Павлова.

Тя обясни, че решила да даде гласност на случая, тъй като "в последно време масово се оплакват от спешния център в Благоевград, от отношението на докторите към хората, но никой нищо не предприема".

В хода на делото жената за пръв път чула, че когато в спешен център е заведено детето до 6-годишна възраст, задължително трябва да бъде извикан педиатър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews