Въпреки забраната проблемът с недостига на инсулин се задълбочава

Министерството на здравеопазването се държи тотално пренебрежително, смята Боряна Маринкова от асоциацията на паралелните търговци с лекарства

OFFNews 26 февруари 2024 в 11:14 661 0

диабет

Снимка Pixabay

Диабет

„Липсата на инсулин е почти от година, въпреки забраните на правителството. Проблемът не се решава, а се задълбочава. За това алармира председателят на Националната асоциация на деца с диабет Еликавета Котова по Нова телевизия.

Дъщеря ми е с диабет от 20 години, без инсулин не може. Това не е нещо, което може да бъде заменено”, казва тя.

Около 10 медикамента продължават да са дефицитни. Сред градовете, в които липсват медикаменти са Ловеч, Пловдив, София и др.

По думите на Котова при животозастрашаваща ситуация би трябвало в болничните заведения да разполагат с инсулин. „Но не е гаранция, че е така. Трябва да отидеш в съответната клиника, където има отделение по ендокринология. Там със сигурност има и ще сложат дозата”, обясни тя.

Изпълнителният директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства Боряна Маринкова съобщи, че след четири активни месеца забрана за износ на инсулин, би трябвало медикаментът да стига.

„Вече имаме абсолютно доказателство, че проблемът се крие някъде другаде или нямаме достатъчно доставки, за което ние питаме от четири месеца. Това трябва да са публични данни, при положение че има толкова силен обществен интерес и значимост”, заяви Маринкова.

Според нея Министерството на здравеопазването "се държи тотално пренебрежително към този въпрос". „Игнорират това, което им казва Здравната комисия. Проблемът не е в износа и това е ясно – да видим как се борят с нелегалните практики”, добави изпълнителният директор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!