Няколко града в страната без инсулин в нито една аптека

OFFNews 25 февруари 2024 в 13:56 1724 0

Инсулин

Снимка БГНЕС/Цветана Арангелова

Няколко града в страната без инсулин в нито една аптека. Въпреки забраната за износ, около 10 медикамента продължават да са дефицитни и изчезват за часове, след като бъдат доставени в аптеките, съобщава Нова. Ловеч, Пловдив, дори и София са сред градовете, в които инсулин почти не се намира. 

Освен "Актрапид" и "Тресиба", дефицитен се оказва и трети вид инсулин – "Фиасп". 

Родители на деца от Ловеч не успяват да открият животоподдържащите лекарства. Борислав Герганов търси инсулин за детето си в поредната аптека в града. 

"Директно ни излъгаха, идвал съм много пъти, вече съм се отказал да търся в град Ловеч", обяснява той.

Оказва се, че в Пловдив може да се намери само "Тресиба". Хората се опасяват, че ще се наложи да търсят инсулин в съседни до нас държави.

Проверки за трите медикамента е направена и в София, като са намерени по една опаковка от две от тях.

Според здравното министерство проблемът е в цяла Европа, а вносителите на лекарства смятат, че решението не е в износа – а в законодателни промени.

"Трябва да има един забранителен списък – не на 65% задържане, а на 100% , те трябва да бъдат увеличени, за да не се налага на министъра да издава нова и нова забранителна заповед."

Последните проверки на Агенцията по лекарствата през февруари показват, че от трите лекарства, у нас има 64 882 опаковки на склад. Два дни по-късно по проверка на Нова е установено, че в няколко аптеки в 3 областни града има наличие на едва 3 от тях. Парадокс, с който продължават да се сблъскват и десетките хиляди инсулинозависими всеки месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика