Ваксините не намаляват риска от дълъг COVID при имунизирани

OFFNews Последна промяна на 25 ноември 2021 в 14:59 786 0

Ваксините не намаляват риска от дълъг COVID-19 при хора, които са се заразили въпреки имунизацията, предаде Ройтерс, като цитира британско проучване, предаде БТА.

Препаратите срещу новия коронавирус обаче са високо ефективни при осигуряването на защита срещу тежко протичане на инфекцията.

Учени от Оксфордския университет проследяват в продължение на шест месеца 9479 ваксинирани доброволци, диагностицирани с COVID-19 и същия брой хора, които са заразени, но не са имунизирани.

В сравнение с втората група, при тези с поставен препарат има "много по-малък риск от тежки усложнения от COVID-19" като необходимост от настаняване в интензивно отделение, оказване на помощ при дишането или образуване на тромб в краката или белия дроб, обяснява Максим Таке от Оксфордския университет.

Други усложнения от вируса, сред които и дълъг COVID, се появяват с еднаква честота, независимо дали е направена имунизация или не, установява научният екип.

"Ваксините все още са отличен начин за предотвратяване на усложнения от COVID-19, тъй като предпазват от инфекцията на първо място," казва още Таке.

Заключенията обаче показват, че заразените, които са имунизирани, трябва да бъдат бдителни за потенциални последствия от боледуването.

Изследването е публикувано в електронната библиотека medRxiv.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови