Ваксините Янсен и Спутник са много близки, хвърля се сянка на притеснение върху векторните

Колко души трябва да умрат от Ковид 19, за да предпазим един от тромбоза, свързана с имунизация, попита проф. Момеков

OFFNews 14 април 2021 в 08:00 6236 0

Ваксините срещу коронавирус бяха разрешени под условие, те не са разрешени за употреба лекарствени продукти. Беше казано много ясно, че и компаниите производители, и регулаторите ще следят за текущи данни за безопасност. 

Няма обща европейска позиция по казуса с ваксината на "Астра Зенека", но данните се прецизират и това променя ситуацията, заяви проф.  Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, по БНТ. 

Клиничните проучвания бяха проведени безпрецедентно с огромен брой пациенти. Но когато говорим за страничен ефект с честота, която е около или под 1 на 100 000, е съвсем ясно, че няма клинично проучване на света, което да набере 200-300 000 души, за да може да установи подобни ефекти, така че ние разбираме за тези неща, след като излязат на големия пазар", коментира проф. Момеков. 

Според него, и в проучванията, и в постмаркетинговите наблюдения това, което се случва, се случва скоро след поставяне на ваксината. В дългосрочен план независимо дали е векторна, или информационна РНК, се постига една временна експресия на тези спайкови протеини, така че на този етап не се очакват ефекти в дългосрочен план.

"При ваксината на "Астра Зенека" е ясно, че има причинно-следствена връзка, но честотата за европейското икономическо пространство е около 0,6 на 100 000 - една изключително ниска честота. В някои държави поставят границата на 60 години, в други на 55. Въпросът, който трябва да си зададем е: колко човека трябва да умрат от ковид, за да предпазим един човек от тромбоза, свързана с ваксината", каза още професорът. Той заяви, че майка му чака втора доза от Астра Зенека. 

Според него, след определен период от време ще има биомаркер, тоест, ще имаме лабораторен механизъм, по който да разберем дали лицето срещу нас е с повишен риск от тромбоза.

По думите му ваксината на "Джонсън и Джонсън" е с доста по-непритеснителни данни чисто математически - там установената честота е около 1 на милион. Но все пак има случаи и регулаторните органи по света се занимават и с тази ваксина, както и самата компания. 

"Ние виждаме вече, че механизмът е свързан с този PF4 фактор върху тромбоцитите. Важно е да се разбере дали това ще бъде класов ефект на векторните ваксини. Виждаме някакъв сигнал при "Янсен" независимо от ниската честота, ще разберем какво се случва, но това хвърля сянка на притеснение и върху "Спутник" и другите векторни ваксини, които се произвеждат по света, защото "Спутник" и "Янсен" са изключително сходни ваксини", каза още проф. Момеков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови