Ваксинирането не е достатъчно за овладяване на пандемията

OFFNews Последна промяна на 19 март 2021 в 13:11 2383 0

Само ваксинирането не е достатъчно да се обуздае заразата от коронавирус в Обединеното кралство, заключава ново проучване на университета в Уорик, съобщи БНР.

Съчетанието обаче на постепенно облекчаване на ограниченията на локдауна (с месеци) и активно масово ваксиниране може да минимализира бъдещите вълни на пандемията.

Авторът на проучването професор Мат Кийлинг посочва, че макар и то да е направено преди да са налични пълни реални данни за това какъв е ефектът от масовото ваксиниране, то все пак стига до заключението, че ваксинирането на всички пълнолетни срещу COVID-19 само по себе си не е достатъчно да се спре напълно разпространението на заразата.

Освен това проучването е категорично, че всяко прибързване с вдигането на ограниченията може да доведе до нови вълни на пандемията.

Мат Кийлинг посочва, че успешният ход на масовото ваксиниране във Великобритания в съчетание с правителствената „пътна карта“ за постепенно излизане от локдауна дават повод за оптимизъм.

Той допълва, че независимо от напредъка е добре в бъдеще за известно време да се продължава с тестването, проследяването, самоизолацията, добрата хигиена, носенето на маски и избягване на много големи събирания на хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови