Ваксинацията води до по-силен и по-широк имунитет от естествения, може и да пази от разпространение на ковид

Ваксината на Джонсън и Джонсън покрива южноафриканския и бразилския щам в много по-голяма степен, според акад. Петрунов

OFFNews 27 март 2021 в 08:33 3773 0

Набира скорост лечението на коонавируса с моноклоналните антитела. Това е инжекция с изкуствено създадени антитела, които блокират протеина на ковид. Методът се използва за лечение на онкозаболявания и много други болести от 40 години, но сега се разработва и конкретно за коронавируса. 

Това е заяви имунологът акад. Богдан Петрунов. Той припомни, че това беше методът, по който бе лекуван и Доналд Тръмп. 

Ако до края на годината успеем да поставим 1 млн. ваксини, положението в България ще бъде много добро, категоричен бе акад. Петрунов. 

Сега чакаме фирмите-производителки да си изпълнят обещанията и договорите за доставки. Проблемът е, че и сега около 40% от хората у нас не искат да си поставят ваксина, как ще постигнем колективен имунитет, не ми е ясно, каза още специалистът. 

Възможно е ваксините да предпазват и от разпространение на ковид, направено е голямо проучване във Великобритания, което показва, че роднините на имунизирани медици боледуват много по-рядко, обясни специалистът. 

Имунизацията води до по-силен и по-широк имунитет от естествения. Клетъчният имунитет след ваксиниране действа според данните засега около година, но са открити следи от имунизационна памет от епидемията от 2002 г. в Китай, разказа още експертът. 

Предимството на ваксината на Джонсън и Джонсън е, че покрива южноафриканския и бразилския щам в много по-голяма степен. Тя е еднодозова, което е улесняващо за логистиката. Тя е векторна, също като Астра/Зенека и Спутник, обясни акад. Петрунов. 

От 130 години България произвежда ваксини, изнасяме в над 100 страни в света бактериални ваксини, каза още той. По думите му бременните жени могат да се ваксинират и с трите одобрени до момента ваксини, без значение дали става дума за векторна или РНК ваксина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови