Ваксината срещу COVID-19 няма да е задължителна в България

Янка Петкова 03 декември 2020 в 14:18 1667 0

Ваксината срещу новия коронавирус ще бъде поставяна след подписано информирано съгласие от желаещите да се имунизират. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в парламента.

Той подчерта още веднъж, че ваксината ще е безплатна и доброволна за всички и няма да бъде заложена в имунизационния календар на страната.

Ваксинациите ще се извършват от лекари, които ще преценяват здравословното състояние на всеки желаещ, уточни министърът.

Той съобщи на народните представители, че Националният план за ваксиниране е готов и утре ще бъде представен за одобрение от правителството. В документа са разписани всички целеви групи, каза Ангелов и допълни, че ваксината ще бъде поставяна едва след като получи разрешение за прилагане от Европейската агенция по лекарствата.

По-рано днес планът за ваксиниране беше представен на работно посещение при премиера Борисов. Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов съобщи, че първи ще получат ваксината медици, служители на МВР и възрастни хора над 70 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови