Ваксината на Pfizer e одобрена. Великобритания започва ваксинация следващата седмица

OFFNews 02 декември 2020 в 09:32 4394 0

Снимка БТА/Maryland School of Medicine

Великобритания стана първата страна в света, която одобри коронавирусната ваксина на Pfizer/BioNTech за масово приложение.

Британският регулатор MHRA обяви, че ваксината, която осигурява до 95% защита срещу вируса, е безопасна и следващата седмица може да започне ваксинацията, съобщава Би Би Си.

Това ще се случи първо за най-приоритетните групи. Такива са възрастните хора, живеещи в социални домове; хората над 80 г.; медицинските служители.

Великобритания поръча 40 милиона дози от ваксината, наречена mRNA. Те са достатъчни за ваксинирането на 20 милиона души, с две дози за всеки. Около 10 милиона дози трябва да бъдат достъпни скоро, а първите да пристигнат в Обединеното кралство през следващите дни.

Около 50 болници са в готовност да започнат ваксинации. Конферентни зали се преобразуват в центрове, където това също ще се извършва.

Критично важен момент при създадената в Белгия нова ваксина е много ниската температура, задължителна за съхранението ѝ - минус 70 градуса по Целзий. След доставката ѝ тя е годна за употреба пет дни, през които е складирана във фризери.

Това е най-бързо създадената ваксина. От концепцията за нея до пускането ѝ изминаха само 10 месеца. При нормални обстоятелства изминаването на всички необходими стъпки от началото на финала би отнело десетилетие, пише британската медия.

Въпреки че ваксинацията може да започне, хората все още трябва да бъдат бдителни и да следват указанията за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция, предупреждават експерти. Това означава социална дистанция, носене на маски и тестване на хора, които може да са заразени, и изолацията им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews