В Турция отмениха решението на преболедувалите Ковид да се поставя 1 доза ваксина

Промяната се налага заради затруднения при пътуване на турските граждани в чужбина

OFFNews 08 юли 2021 в 12:57 1822 0

Турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа съобщи днес, че се отменя решението лицата, прекарали коронавируса, да бъдат имунизирани само с една доза ваксина, предаде телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Решението е било взето заради затруднения при пътувания на турските граждани в чужбина, тъй като за издаването на ваксинационен сертификат е необходимо да бъдат поставени две дози ваксина срещу COVID-19.

През уикенда турските здравни власти съобщиха, че отменят ваксинирането с втора доза от препарата на Пфайзер/Бионтех за хората, прекарали коронавируса. От министерството на здравеопазването изпращаха на гражданите, изкарали коронавируса, смс-и, в които бе посочено, че втората доза ваксина на Пфайзер/Бионтех за тях на този етап се отменя.

На последното заседание на комисията на 30 юни, председателствано от министъра на здравеопазването Фахретин Коджа, бе постановено, че хората, прекарали COVID-19 може да се ваксинират срещу заболяването 3 месеца след прекарания вирус (вместо 6 месеца след болестта, както бе досега).

Над 55,8 милиона души вече са ваксинирани против COVID-19 в Турция. Ваксинационната кампания стартира в средата на януари. Гражданите могат да избират между препаратите на китайската компания Синовак, на Пфайзер/Бионтех или руската ваксина Спутник V.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови