В Северна Корея май ще се ваксинират срещу COVID-19

OFFNews 09 септември 2022 в 09:21 1025 0

коронавирусът в Северна Корея

Снимка БТА/АП

Дезинфекция в текстилна фабрика в Пхенян през май 2022 г.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун намекна, че през ноември в страната може да започне ваксинация срещу COVID-19, предаде Ройтерс, цитирайки държавни медии на КНДР.

В речта си, произнесена вчера пред парламента, Ким цитира предупрежденията на Световната здравна организация, че през зимата коронавирусната инфекция отново може да напомни за себе си. "Затова, наред с отговорното ваксиниране, трябва да препоръчаме всички жители от ноември да носят маски, за да защитят здравето си“, каза той, без да даде подробности по въпроса.

Северна Корея не е потвърдила, че е използвала някакви антиковидни ваксини, въпреки че митнически данни показват, че тази година е внесла ваксини от Китай.

Миналия месец Ким обяви победа над коронавируса и нареди да бъдат отменени противоепидемичните мерки, наложени през май. Добави обаче, че страната трябва да поддържа "стоманена противоепидемична бариера".

Северна Корея никога не е потвърждавала колко души са се заразили с COVID-19, вероятно защото няма средства за масово тестване. Вместо това ежедневно съобщаваше за броя на пациентите с „треска“, чийто общ брой е близо 4,77 милиона при население от 25 милиона. От 29 юли не са регистрирани нови случаи. Съобщено бе, че смъртните случаи са общо 74.

Експерти, включително СЗО, поставят под съмнение тези данни, имайки предвид очевидната липса на капацитет за тестване в Северна Корея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови