В САЩ започва ваксинация срещу COVID-19 на деца от 5 до 11 г.

OFFNews Последна промяна на 03 ноември 2021 в 10:13 406 0

Директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ подкрепи днес широката употреба на ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер/Бионтех" за деца на възраст между 5 и 11 години, предадоха информационните агенции. Първите дози може да бъдат поставени още днес.

Съветниците на Центровете за контрол и превенция на заболяванията по-рано днес единодушно подкрепиха ваксинацията в тази възрастова група, като посочиха, че ползите значително превишават рисковете. Голяма част от техните дискусии се фокусираха върху редките случаи на възпаления на сърцето, които бяха свързани с ваксинацията, особено при млади мъже.

Още в петък Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) даде разрешение за спешна употреба на ваксината на "Пфайзер/Бионтех" за деца на възраст между 5 и 11 години. Агенцията разреши 10-микрограмова доза от ваксината за по-малките деца. Оригиналната доза, която се поставя на децата на 12 години и по-големите е 30 микрограма, напомня Ройтерс.

"Ние знаем, че милиони родители нямат търпение да ваксинират децата си и с това решение, сега препоръчваме около 28 милиона деца да получат ваксина срещу COVID-19", заяви директорката на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски. Тя отбеляза, че хоспитализациите на деца са се увеличили при последната вълна на пандемията, дължаща се Делта варианта на вируса.

Американският президент Джо Байдън описа решението като повратна точка в борбата срещу COVID-19. В изявление Байдън посочи, че ваксинационната програма ще се засили през следващите дни и напълно ще се разгърне в седмицата от 8 ноември.

"Пфайзер" и "Бионтех" съобщиха, че тяхната ваксина е показала 90,7 процента ефективност при клиничните изпитания сред деца на възраст между 5 и 11 години.

Американското правителство и "Пфайзер" вече започнаха да разпращат дози в страната в подготовка на ваксинацията на децата, много от които се върнаха присъствено на училище.

Преди САЩ само Китай, Куба и Обединените арабски емирства бяха разрешили ваксинация на деца в тази възрастова група.

В САЩ около 58 процента от населението е напълно ваксинирано, като страната изостава в това отношение спрямо Великобритания и Франция.

Само около 47 процента от децата в САЩ на възраст между 12 и 15 години са ваксинирани, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови