В САЩ разрешиха използването на ваксината на Пфайзер/Бионтех при непълнолетни

Започват имунизации на лица от 12 до 15-годишна възраст

OFFNews 11 май 2021 в 08:54 815 0

В САЩ разрешиха използването на ваксината срещу COVID-19 на американската фармацевтична компания "Пфайзер" (Pfizer) и германския ù партньор "Бионтех" (BioNTech) при непълнолетни от 12 до 15 години, предадоха световните агенции.

Ройтерс отбелязва, че това решение, взето от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, ще разшири обхвата на ваксинационната кампания в страната, чието темпо се е забавило чувствително в последно време.

До този момент препаратът на "Пфайзер"/"Бионтех" можеше да бъде прилаган в САЩ при лица над 16 години. Сега той стана първата ваксина срещу COVID-19, разрешена за използване в страната при възрастовата група между 12 и 15 години.

Смята се, че това е важна стъпка към безопасното връщане на децата в училищата, отбелязва Ройтерс.

Президентът Джо Байдън нареди на щатските власти да предоставят незабавно ваксината на разположение на непълнолетните от 12 до 15 години. Очаква се нейното прилагане при тази възрастова категория да започне в четвъртък.

Повечето деца с COVID-19 имат леки или нямат симптоми. Те обаче могат да предават коронавируса, а и не са застраховани срещу тежко разболяване.

От началото на пандемията Центровете за контрол и превенция на заболяванията са регистрирали около 1,5 милиона случая на коронавирус при непълнолетни от 11 до 17 години, посочва ДПА.

По данни на американската федерална агенция в САЩ, с население от приблизително 330 милиона души, са установени общо около 32,5 милиона заразени, близо 580 хиляди от които са починали. И по двата показателя страната е на първо място в света.

По данни на центровете 58% от пълнолетните граждани на САЩ са получили поне една доза ваксина, а 44% са напълно ваксинирани. До момента в страната са поставени общо 261 милиона дози, отбелязва ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови