В САЩ препоръчаха нова ваксина на хората над 60 г.

OFFNews 22 юни 2023 в 12:47 1453 0

ваксинация

Снимка Министерство на здравеопазването

Препоръчителна ваксинация

Експерти от американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията съветват възрастните пациенти да се ваксинират срещу респираторен синцитиален вирус, съобщава Ройтерс.

Специалистите препоръчват новите ваксини на "Пфайзер" и "ГлаксоСмитКлайн" за превенция на вируса. Пациентите над 60 години следва да се имунизират след консултация с личния си лекар.

Това не е задължителна препоръка, тъй като някои от членовете на консултативния комитет към Центровете са се опасявали, че няма достатъчно данни за ефективността на ваксините при хората над 75 г. и рисковите групи.

"Пациентите, участвали в проучването, са по-млади и здрави, не са имунокомпрометирани или настанени в хосписи", каза членът на комитета д-р Хелън Кип Талбът.

Респираторният синцитиален вирус причинява леки симптоми, подобни на тези при настинката, но може да доведе до сериозно заболяване и хоспитализация.

Този вирус причинява смъртта на 14 000 души над 65-годишна възраст в САЩ всяка година, съобщава Ройтерс, позовавайки се на правителствени данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!