В Румъния се опасяват от холера по границата с Молдова и Украйна

OFFNews 24 юни 2022 в 16:10 1573 1

Румъния

Снимка Getty Images

парламентът на Румъния

Министерството на здравеопазването на Румъния съобщи, че окръзите в граничните райони с Република Молдова и Украйна са предупредени бързо да установят всяко съмнение за холера, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Съобщението на министерството е по повод медийни публикации за открит холерен вибрион във води за къпане в района на река Днестър в Република Молдова.

Румънското здравно министерство напомня, че през последните 30 години в Румъния не е имало случаи на холера.

Министерството на здравеопазването, чрез Националния институт за обществено здраве, рутинно следи острите диарийни заболявания през летния сезон, а окръзите в граничните райони с Република Молдова и Украйна са предупредени за бързо идентифициране на всяко съмнение за холера, посочиха от институцията.

Поради спорадични случаи, Република Молдова наблюдава нерегламентираните зони за къпане за наличие на холерен вибрион. Изолираният щам не принадлежи към категорията на тези, които причиняват заболявания при хората, съобщиха от румънското здравно министерство.

Холерата е инфекция, която се предава по фекално-орален път. Случайната консумация на замърсена вода от опасни места за къпане може да доведе до заразяване в страните, в които тази бактерия циркулира, отбелязва Аджерпрес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

27.06 2022 в 15:48

Ами има такава опасност да. След като орките изпълзяха от Мордор и тръгнаха да унищожават цивилизацията - и след тях, но и пред тях може да се появи холера.