В Плевен организират подписка за използването на канабис с лечебна цел

OFFNews 14 октомври 2020 в 14:59 3046 0

Инициативна група от Плевен открива подписка до Народното събрание с искане да бъде разрешено отглеждането и използването на канабис под контрол за лични здравни лечебни цели, предаде БТА.

Това съобщи днес в пресклуба на БТА доц.д-р Йоанна Петкова - секретар на Съюза на репресираните от комунистическия режим в Плевен, специалист по възрастова и педагогическа психология, бивш преподавател по социална психология в Медицински университет - Плевен, университетът във Велико Търново и колежа му в Плевен.

Идеята ни е да докажем, че канабисът може да се използва за лечение, да бъде прилаган ефективно на деца и други нуждаещи се с проблеми, особено в нервната система. Той влияе също на кръвоносната и отделителната системи, на всички органи и системи, смята доц. Петкова.

"Организираме подписка от парламента да се разреши канабиса, както е в Германия, Италия, Испания, Израел. Сега специалистите са малкo скептични към използването му, но би трябвало да се проучи по-добре опитът в други страни и да се създадат условия да бъдат лекувани хората у нас с наши билки, а не да се търсят други лекарствени препарати", коментира доц.Петкова.

След журналистически въпрос тя поясни, че би могло да се разрешава използване на канабис от личен лекар и специалист чрез определена с протокол лична доза за ден, месец и година. Имаме лекари, които ни подкрепят, допълни тя. По думите й експертна група в столицата ще представи научни аргументи в подкрепа на подписката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков