В Пирогов: Пфайзер и Модерна се поставят само за втора доза, първата игла е с Астра Зенека

OFFNews 19 март 2021 в 08:07 8200 0

В България на практика нямахме първа вълна, през пролетта на миналата година с мерките всъщност бяха спасени стотици или хиляди човешки животи. 

Втората вълна през ноември-декември 2020 г. всъщност беше първа за нас, сега се връщаме към нея, заяви проф. Никола Габровски, зам.-шеф на "Пирогов". Според него обществото се справя добре с ковид кризата. 

Дистанцията, маските, ограниченията няма да решат проблема ни, който се казва Ковид-19, но ще се заразяваме с по-бавни темпове, за да стингнем до ваксината. Това е единственото, което може да ни спаси от вируса, обясни Габравски. 

Почти всички пациентите в интензивното отделение на Пирогов са интубирани, каза още той. Ковид се подмлади с 20 години, уточни професорът. Вероятно причината е, че по-възрастните хора повече спазват мерките, предположи той. 

Хората искат да се ваксинират много повече, отколкото при старта на ваксинацията, смята той. Имахме фрапантни примери при ваксинирането на избирателните комисии - от 150 с определен час, идват навреме само четирима, разказа още проф. Габровски. Това води до загуба на ваксини.

От наша страна и сега организацията е направена, подчерта той. Ваксинираме с всички ваксини. Но Пфайзер и Модерна поставяме само като втора доза, първа доза се слага само от "Астра Зенека". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!