В Нова Зеландия удължиха локдауна до края на август

OFFNews 27 август 2021 в 13:00 883 0

Снимка Getty Images

Нова Зеландия продължи днес въведения на 17 август национален локдаун до 31 август, за да ограничи разпространението на COVID-19, засилило се заради варианта Делта. Мярката ще остане в сила още по-дълго в Окланд, център на епидемията, предаде Франс прес.

Миналата седмица, след шест месеца без местни случаи на коронавируса, в този голям северен град бе открит пациент с много по-заразния Делта вариант. Така се появи най-голямото досега епидемично огнище в страната с общо 347 случая, от които 70 установени днес.

Ако локдаунът остане в сила, скоро се очаква да се достигне "плато", заяви премиерът Джасинда Ардърн. Задачата ни е да работим все така здраво, та кривата да тръгне надолу, а после да се изравни, добави тя.

Според нея областта Окланд, където са открити всички заразени с изключение на 14 души, и съседният регион Нордланд трябва да останат под карантина поне две седмици повече от останалите райони.

Полиция ще следи да няма движение между двата региона и останалата част от страната. 

Критиците на Ардърн, сред които и австралийският ѝ колега Скот Морисън, твърдят, че стратегията ѝ "Нула ковид" е абсурдна. Тази стратегия включва затваряне на границите, поставяне в изолация, проследяване на контактите и тестването им с цел пълно елиминиране на вируса от територията на страната.

Според Морисън обаче Нова Зеландия няма да се справи. В продължение на 18 месеца Австралия също преследваше целта "Нула ковид", но сега, с новата вълна на зараза с Делта, някои представители на властите вече говорят за овладяване на епидемията, а не за елиминиране на вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!