Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Делта вариантът поставя на изпитание Ковид стратегията на Нова Зеландия

OFFNews 26 август 2021 в 12:48 2499 0

Снимка БТА/АП

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн защити стратегията си за борба с коронавируса в момент, в който разпространението на варианта Делта поставя под въпрос нейната политика, увенчана досега с успех, предаде Франс прес.

Миналата седмица в Окланд беше открит заразен с Делта варианта след шест месеца на нито един случай на вътрешно предаване на коронавируса. От този един случай пламна най-голямото досега огнище в страната, с общо 277 заразени, като само днес бе съобщено за 68 нови случая.

Ардърн смята, че Нова Зеландия може да се отърве изцяло от коронавируса, но в страната започнаха дебати дали нейната стратегия, известна като "Нула ковид", е уместна. Тя включва затваряне на границите, поставяне в изолация, проследяване на контактите и тестването им с цел пълно елиминиране на вируса от територията на страната.

В близка Австралия премиерът Скот Морисън каза, че тази стратегия просто е абсурдна и че Нова Зеландия няма да се справи. В продължение на 18 месеца Австралия също преследваше целта "Нула ковид", но сега, с новата вълна на зараза с Делта, някои представители на властите вече говорят за овладяване на епидемията, а не за елиминиране на вируса.

Самата Ардърн казва, че въпросите за стратегията ѝ не я безпокоят, и изтъква успеха на антикоронавирусната политика на Нова Зеландия, в която има само 26 починали от COVID-19 при население от 5 милиона души.

"Искахме да спасим живота на хората и го направихме. Искаме обаче и хората да живеят живота си по един възможно най-нормален начин и имахме по-малко от която и да било страна в света периоди на рестрикции", заяви новозеландската премиерка и допълни, че целта ѝ е била запазване на работните места и връщане на икономиката в нивата преди пандемията.

Според нея може да бъдат обмислени алтернативни политики, ако те биха повишили процента на ваксинирани в страната, който сега е най-ниският сред развитите държави.

В Нова Зеландия е напълно ваксинирано около една пета от населението.

"Никой не може да прибягва до безкрайност до локдауни и нашето намерение не е такова. Но за момента, докато ние продължаваме да ваксинираме хората, то елиминирането на вируса си остава нашата цел и ние можем да я постигнем", каза в заключение Ардърн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews