В началото на четвъртата вълна сме. Очакваме пик до 4-6 седмици

OFFNews 22 август 2021 в 16:45 3453 0

Проф. Мира Кожухарова

Снимка БГНЕС, архив

Проф. Мира Кожухарова

В началото на четвъртата COVID вълна сме. В рамките на изтичащата седмица средният процент на положителните проби е бил 5,64. Това е много и с всеки изминал ден този процент се увеличава, предупреди епидемиологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова пред БНР.

По принцип над 4% положителни проби е сигнал за развитие на вълна, уточни тя.

Регистрираната заболеваемост към днешния ден на 14-дневна база е 188,5/100 хил. души население.

Кога да очакваме пика?

В рамките на четири до шест седмици се достига върхът на вълната от коронавирус и след това наблюдаваме относително бърз спад, каза още проф. Кожухарова.

Ако тази прогноза - направена на база случващото се в страните, които вече преминават или са преминали през пика - се изпълни, у нас той ще настъпи малко след началото на учебната година.

Най-тревожното и основната грижа за Министерството на здравеопазването сега е, че доста хора имат нужда от болнично лечение, посочи проф. Кожухарова

"Обезпокоително е, че броят на хората в лечебните заведения започна да се увеличава доста бързо. Към днешния ден са заети 2 410 легла, от които 197 са в интензивните отделения. Вероятно това ще наложи (прилагането на) планираните мерки - домашни събития, конкретни мероприятия, училища, мачове, спортни събития и т.н., които целят намаляване на рискове от заболяване на хора, вкл. с придружаващи заболявания и в напреднала възраст и предполагат ограничаване на контактите между хората. Можем да си го спестим, ако се ваксинираме малко повече", каза проф. Кожухарова.

Въвеждането на мерки в пълния им обем би се наложило, ако достигнем заболяемост 250/100 хил.

Ваксините проф. Кожухарова определи като "възможно най-сигурното средство за "Делта" варианта".

"Те са ефективни, особено в по-младите възрастови групи, но и при по-възрастните. Имаме в ръцете си реално, а не имагинерно средство за повлияване на хода на епидемията. Достатъчно ефективни са, за да разчитаме на предпазен ефект."

На въпрос за евентуалната необходимост от поставяне на трета доза тя отговори, че този въпрос не е на дневен ред в България.

"Мнението на Световната здравна организация е, че няма нужда от трета доза. По-добре е да се ваксинира по-голяма част от човечеството. Иначе споровете, които вървят между нас, професионално, е на кого е необходима трета доза. По принцип при по-младите, здравите двете дози са напълно достатъчни. По-различно стоят нещата при старите хора и при хора, които имат заболявания, свързани с имунен дефицит. При тях действително, при определени категории хора със заболявания, вероятно би било разумно да се направи и една реимунизация.

Доста късно започна ваксинацията в България, повечето са ваксинирани от март нататък, още не е належащ този въпрос."

По думите й сега се разчита на това вълната да е по-краткотрайна в сравнение с предишните две и обоснова надеждата с броя на придобилите вече имунитет.

"Съдейки по това, което наблюдавахме по време на предишните две високи вълни - есенно-зимната и пролетната, заболеваемостта може да достигне и до 600, 700 на 100 хил. Възможно е да достигне високи стойности и след това бързо да падне.

Общо взето, разчитаме на това поне да е по-краткотрайна тази вълна в сравнение с предишните. Броят на хората, които вече имат имунитет - след преболедуване или ваксинация - има значение за интензивността."

Тя отново предупреди, че сега "мишена" за вируса са хората във възрастовите групи между 20 и 29 г., до 19 г. и между 30 и 39 г., което тя определи като "ново", тъй като в предишните две вълни бяха основно засегнати "по-старшите" възрастови групи.

"Очакваме по-леко протичане на заболяването сега - прогнозира проф. Кожухарова. - Все още няма данни за тежко протичане, с малко изключения, при деца и млади хора. Добре е, ако по този начин се запазят нещата."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови