В Камерун започва първата рутинна ваксинация срещу малария в света

Очаква се програмата да спаси живота на хиляди деца в цяла Африка

OFFNews 22 януари 2024 в 15:58 702 1

Снимка Getty Images

В Камерун започва първата в света рутинна програма за ваксинация срещу малария, която ще спаси живота на хиляди деца в цяла Африка, предаде Би Би Си. 

Днес в здравно заведение близо до столицата на Камерун Яунде бе направена първата имунизация срещу малария. Пациентът е момиченце на име Даниела.

Преди започването на програмата бяха проведени успешни пилотни кампании в Кения, Гана и Малави. 

Камерун предлага безплатно ваксината RTS,S на всички бебета до шестмесечна възраст. Пациентите се нуждаят от общо четири дози.

Американски изследователи твърдят, че ваксината е ефективна в поне 36% от случаите, което означава, че тя може да спаси над един на всеки три живота, отбелязва Би Би Си.

"Макар че въвеждането на ваксината несъмнено е облекчение в борбата за спасение на човешки животи, сравнително ниският процент на ефикасност означава, че тя не е панацея", твърди Уилис Аквале от Съвета за борба с маларията в Кения.

За камерунските медици обаче това е важен "допълнителен инструмент" в борбата срещу маларията, каза лекарят Шалом Ндула, който е помогнал за въвеждането на системата в страната си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки