В Израел разрешиха трета доза ваксина за хората над 40, препоръчват я и на бременните

OFFNews 20 август 2021 в 08:45 1408 0

Снимка Getty Images

Израелците над 40 години и учителите ще могат да получат подсилваща доза от ваксината срещу коронавируса на "Пфайзер"/"Бионтех", предаде Ройтерс, като се позова на израелския министър на здравеопазването Ницан Хоровиц.

Здравните власти се надяват, че като разширят обхвата на кампанията по поставяне на трета ваксинационна доза, ще могат да се справят с разпространението на по-заразния вариант Делта на вируса.

Израел започна да поставя бустерна доза на хората над 60 години през юли. После намали възрастта за подсилваща доза на 50 години. Подсилващи дози се поставяха досега и на здравните работници и на други категории служители на първа линия.

Над 1 милион израелци от 9,3-милионното население вече са получили трета доза. Здравните власти в сряда казаха, че ефективността на третата доза от ваксината в превенцията на заразяването е 86%. Днес премиерът на Израел Нафтали Бенет, който е на 49 години, също ще получи трета ваксинационна доза.

Бустерната доза се поставя на хора, имунизирани най-малко преди пет месеца. Тя се препоръчва и на бременните жени.

С тази кампания премиерът Бенет се надява да избегне въвеждането на нов болезнен за икономиката национален локдаун. Но експерти предупреждават, че броят на новозаразените ще продължи да нараства предвид това, че около 1 милион израелци, не са имунизирани.

Сред учените няма консенсус дали третата ваксинационна доза е необходима. СЗО казва, че настоящите данни не сочат нужда от трета доза и изтъква, че най-уязвимите народи по света трябва да бъдат изцяло ваксинирани срещу коронавируса, преди страните с високи доходи да разгърнат кампаниите си за подсилваща ваксинационна доза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови