В Испания използваха робот с четири ръце за трансплантация на бял дроб

Органът е трансплантиран през осемсантиметров разрез

OFFNews 18 април 2023 в 09:33 802 0

бели дробове

Снимка Pixabay

Хирурзите от болницата "Вал д'Еброн" в Барселона са използвали четирирък робот "Да Винчи"

Испанска болница извърши трансплантация на бял дроб с помощта на новаторска техника с робот и нов път за достъп, който вече не изисква разделяне на ребрата и отваряне на гръдния кош, съобщи Ройтерс.

Хирурзите от болницата "Вал д'Еброн" в Барселона са използвали четирирък робот "Да Винчи", за да изрежат малък участък от кожата, мазнините и мускулите на пациента, за да отстранят увредения бял дроб и и да поставят нов през осемсантиметров разрез в долната част на гръдната кост, точно над диафрагмата.

Новата процедура е по-малко болезнена за пациента, тъй като раната се затваря лесно, и е по-безопасна от традиционния метод, който изисква 30-сантиметров разрез и много деликатен следоперативен период.

"Вярваме, че това е техника, която ще подобри състоянието и качеството на живот на пациентите, следоперативния период и ще намали болката. Надяваме се, че тази техника в крайна сметка ще се разпространи в повече центрове", каза Алберт Хауреги, ръководител на отделението по гръдна хирургия и белодробна трансплантация в болницата.

Новаторската процедура, която досега е използвана само за лечение на рак на белия дроб, е извършена на 65-годишния Ксавие, който е страдал от белодробна фиброза.

Испания е световен лидер в областта на трансплантациите на органи, със средно седем донори и 15 трансплантации на ден през 2022 г., по данни на испанското министерство на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews