В Хърватска ще изследват холестерола на първокласниците

OFFNews 02 ноември 2022 в 09:18 693 0

ученик

Снимка Unsplash

Превенция на сърдечносъдовите заболявания

От следващата учебна година в Хърватска ще бъде въведен скрининг сред учениците за фамилна хиперхолестеролемия /ФХ/ и страната ще бъде сред първите държави с такъв скрининг, съобщава информационният сайт Индекс, цитиран от БТА.

Още една констатация ще бъде добавена към систематичния преглед при записване в първи клас на основното училище и това е общата стойност на холестерола в кръвта, обясни за агенция Хина академик Давор Миличич, президент на Хърватското кардиологично дружество.

Т.нар фамилна хиперхолестеролемия предполага излагане на патологично високи концентрации на "лош" холестерол от ранна детска възраст и следователно хората, страдащи от това метаболитно заболяване, имат десетократно по-голям риск от преждевременни сърдечносъдови инциденти.

Смята се, че около двадесет хиляди души в Хърватска страдат от такова нарушение на метаболизма и само един процент от тях са установени. Прегледът на децата трябваше да започне още през тази учебна година, но поради технически причини беше отложен за следващата учебна година.

Ако се установи висок холестерол, детето ще бъде насочено към педиатър и ще започне терапия, ако диагнозата се потвърди. Лечението е най-ефективно, ако започне възможно най-рано.

Когато при системния преглед на дете в предучилищна възраст се постави диагноза, лекарят по училищна медицина уведомява семейния лекар за това. След това извършва т.нар обратен каскаден скрининг, т.е. изследва наличието на фамилна хиперхолестеролемия при родители, братя, сестри или най-близки роднини на засегнатото дете.

Фамилната хиперхолестеролемия (ФХ) е наследствено заболяване, което води до агресивно и ранно сърдечно-съдово заболяване. Характеризира се с високи нива на холестерола. Особено високи са нивата на холестерола с много ниска плътност – (LDL или т. нар. „лош холестерол“). "Лошият" холестерол пренася мазнините от черния дроб чрез кръвоносната система до целия организъм.

Когато количеството му е над нормата, това води до формирането на атеросклеротични плаки по артериалната стена. В резултат на това артериите стават плътни и твърди, еластичността на стените им се нарушава, което води до нарушение в кръвния поток. Тези плаки от мазнини по вътрешната част на артериите могат да се откъснат и да доведат до поява на съсирек в кръвообращението. А ако кръвотокът до определена зона или тъкан в тялото бъде нарушен, тъканта загива.

Високите нива на холестерола могат да доведат до развитие на атеросклероза, заболяване на коронарните артерии, ангина пекторис и други. Най-точният маркер, сигнализиращ за хиперхолестеролемията, е високият общ холестерол над 8 mmol/l. Хората с ФХ не са в състояние да преработят холестерола, който организма им произвежда. Това е причината нивата на холестерол на човек с ФХ да са твърде високи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!