В болница и при личния лекар с пръстов отпечатък от 2016 г.

Последна промяна на 13 октомври 2015 в 20:20 5716 21

Постъпването в болница ще става с пръстов отпечатък от началото на 2016 г. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Пръстовите си отпечатъци ще трябва да регистрираме и при преглед при личния лекар.

Нашата идея е това да важи за цялата здравна система в България, за да може НЗОК да упражнява сериозен контрол върху харченето на пари в здравеопазването, обясни Шарков.

В момента за идентификация се използва лична карта, при това само при влизане в болница. Тя е неприложима и за деца, допълни той.

Така може да се окаже, че направленията в страната всъщност са достатъчно, коментира Шарков.

Идеята в болница да се влиза срещу пръстов отпечатък съобщи преди дни здравният министър Петър Москов. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2015 в 12:08

Ваньо, влей малко разум по повод тези пръстови отпечатъци! Ами кой ще слага палец заради едно бебе? Ами ако е регистрирана майката, бащата може ли да го води на лекар? А бабата? А дядото? Тоя анестезиолог няма идея как се работи на кабинет! Вразумете се! Ама кой да чуе обикновения селски доктор!

14.10 2015 в 11:23

Защо не се работи за здравна карта ? Колко правителства я обещаваха ?

14.10 2015 в 09:58

Тия не са нормални! Пълна идиотщина! Това се прилага при народи с висока неграмотност. Обиждате българския народ, г-да олигофрени. Вземете пример от уредени и цивилизовани държави.

14.10 2015 в 08:38

Ами ако си порежа пръста, от който ми е взет отпечатъка? Докато не зарасне, няма да се въстанови. Това е проблем и при визите в Американско посолство

14.10 2015 в 08:35

А какво се случва в аптеката, когато някой роднина купува предписаните на лежащо болен човек лекарства? Как да вземем неговия пръстов отпечатък?

14.10 2015 в 07:24

Ако българският народ допусне ТАЗИ ИДИОТИЯ, значи наистина е прав поетът "Не народ а мърша!"

Ми защо не ни сложат по един номер на ухото като на говедата?!?
С пръстовите отпечатъци данните от актуалното здравно състояние ще бъдат на разположение на всеки който се интересува. Когато се съхраняват в база данни всеки по-грамотен хакер ще има достъп до тях.
Правителството (и всеки, който се интересува) ще знае всичко за вас - какви иследвания ви се правят, каква е кръвната ви картина, психологическо състояние, носители ли сте на някакъв вирус, хормонален статус, дали ви е премахнат огран - нещо, което по принцип би следвало да е лекарска тайна.
Достъпът до вашето медицинско досие става от лесен по-лесен.
А с тази информация може да се злоупотребява!
АСИМЕРТИЧНА ИНФОРМАЦИЯ - ТЕ ИМАТ ВСЯКАКВИ ДАННИ ЗА ВАС, НО ВИЕ НЯМАТЕ ТАКИВА ДАННИ ЗА ТЯХ!
Изобщо не става въпрос да се спестяват пари - това е само предлог! Тези идиоти искат да се доберат лесно до информация, която по принцип трябва да е тайна.

14.10 2015 в 06:54

идиоти? не, далавераджии! представете си за колко скенера за отпечатъци става дума.....

14.10 2015 в 05:47

А помислили ли са Москов и компания, че трябва да се променят най-вероятно и други закони? За личните данни например. С пръстов отпечатък може да се определи расова принадлежност, а обработка на такива данни е забранено от закона или само след изрично съгласие . А ако пациента не е съгласен - болницата ще го върне ли? И тогава пък това не е ли лишаване от медицинско обслужване, което е задължение на държавата по закон? Уважавам желанието да се променят нещата, но само голото желание не е достатъчно- трябва и малко да се мисли. Същия популизъм се вихри и в лекарствената политика. В резултат някои лекарства изчезнаха от пазара - за да си купиш Ривотрил например трябва да ходиш до Сърбия, Турция или Гърция. Добър заместител няма. А който няма възможност да пътува?

14.10 2015 в 05:25

Абсолютна идиотия! Сега за едно изследване, което трае 10-20 минути се водиш хоспитализиран за 5 дни. И всичко става съвсем законно - чекираш се при постъпване, правят ти изследването за 20 минути и се връщаш след 5 дни да се отчекираш. За тези пет дни ти дават даже и болничен лист. Та как ще промени това събирането на пръстови отпечатъци? Но това пак ще са допълнителни разходи за четци, софтуер и т.н. Това ли е задравната реформа? Друг е въпросът дали през 2016 Москов ще е още министър. Защото при евентуална победа на изборите Тиквун и ортаците му от ДПС ще си изчистят коалицията от "навлеци" и ще си управляват сами. Което е по-голяма драма от пръстовите отпечатъци на Москов, но те отблъскват хората от Реформаторите.

14.10 2015 в 04:01

С пръстов отпечатък от СРЕДЕН ПРЪСТ, и две снимки - профил и анфас. Здравноосигурените ще идентифицират по НОМЕР. Още?