В България няма да се влиза с антигенен тест

Ако 14-дневната заболяемост не надхвърли 200 на 100 000 души население, мерките ще останат същите

OFFNews 09 февруари 2021 в 15:23 3596 0

Ваксините вече идват регулярно в страната. Започваме 4 фаза с хронично болните пациенти и хората над 65 г. Ваксинацията ще се извършва в кабинетите на личните лекари. Готови сме с логистиката. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг при откриването на строеж на Спешно отделение в гр. Бяла.

България ще прилага ваксината на AstraZeneca и над 55, това са препоръките на ЕМА, всичко останало е различен тип решение, което не почива на медицински факти, коментира изборът на страната той.

Ангелов подчерта, че проектът за обновяване на центровете за спешна помощ в страната включва изграждането на над 35 спешни отделения в лечебни заведения, 27 центъра за спешна помощ и 170 филиала в цялата страна. Всички те ще бъдат изцяло модернизирани и оборудвани. Предстои доставката и на още 120 линейки.

По думите на министъра в момента стартира обсъждането на проект, който има за цел да раздели страната на не по-малко от 10 области и всяка да има по една голяма болница, която да е достатъчно добре оборудвана и екипирана да предлага качествена медицинска грижа. Той посочи, че следващата стъпка е осигуряването с медицински специалисти и вече има движение в тази посока - "специалист по здравни грижи" е приоритетна специалност, а от 1 януари са увеличени заплатите на заетите в болничната помощ.

Има нарастване на числата, коментира здравният министър, по повод заболяемостта от коронавирус в страната, и допълни, че в четвъртък ще бъде направен анализ на 14-дневната заболяемост. Ако цифрите са под 200 на 100 000 души население, няма да има промяна в мерките, защото болничната система ще се справи, каза той.

Според Ангелов твърденията, че личните лекари нямат указания за масовото ваксиниране, са неоснователни.

"Още в средата на януари районните здравни инспекции изпратиха писма до семейните практики за изготвяне на списъци с желаещите да се ваксинират. Започваме 4 фаза с хронично болните пациенти и хората над 65 г. Ваксинацията ще се извършва в кабинетите на личните лекари. Готови сме с логистиката, коментира Ангелов. 

Той съобщи, че утре му предстои разговор с членовете на ЦИК по повод ваксинациите на участниците в изборния процес. 

Няма нищо трудно, когато хората са решени да направят нещо, когато не искат - търсят причини, обобщи проблемите с имунизирането на членове на ЦИК, РИК и СИК министърът. Той съобщи, че ваксини за всички желаещи са осигурени.

Проблемът с нежеланието на родителите децата им да бъдат тествани с антигенни тестове е много голям, призна Ангелов и уточни, че целта на изследването е да се осигури максимално дълъг присъствен учебен процес, за да не се наложи да се свалят критериите на предстоящите изпити.

Здравният министър беше категоричен, че влизането в страната не може да става с антигенен тест, тъй като той не е достатъчно показателен, но съобщи, че ще бъдат проведени разговори с представителите на туристическия бранш за търсене на решение.

По повод вчерашния си коментар за сина на президента Румен Радев, заради участие в купон в нарушение на мерките и последвалото опровержение от президентството, Ангелов заяви: "Казах истината, няма какво повече да добавя." 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови