В България има 6 случая на Омикрон, твърди д-р Недялко Калъчев

До момента у нас няма секвениран Омикрон вариант, съобщиха за OFFNews от Националния център по заразни и паразитни болести

OFFNews Последна промяна на 22 декември 2021 в 10:16 3069 1

Недялко Калъчев

Снимка БТА/Христо Касабов, архив

Недялко Калъчев

В България има поне шест потвърдени проби на новия вариант на коронавируса Омикрон, твърди собственикът на веригата лаборатории "Цибалаб" д-р Недялко Калъчев.

"В петък имахме една положителна проба. Вчера имахме пет положителни проби Омикрон. Очаквам, че до януари те ще станат повече", каза той в интервю за Нованюз.

Секвенирането на пробите обаче се извършва не в частните лаборатории, а в Националния център по заразни и паразитни болести, откъдето информация по този въпрос към този час няма.

Д-р Калъчев уточни, че пробите са изпратени в НЦЗП. Тази от петък е изпратена в събота.

"Взехме пробите със скринингов тест. Той е достатъчно информативен и предвид епидемичните данни не очаквам да има разминаване между него и теста със секвениране. Над 93% данните от резултатите се препокриват”, обясни той защо е толкова категоричен, че в България има Омикрон.

До момента, към този час, у нас няма секвениран Омикрон вариант, заяви пред OFFNews доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести. Тя посочи, че не знае с каква апаратура разполагат колегите ѝ от лабораторията, която съобщи за открити проби от новия вариант, затова не би могла да коментира колко достоверни са резултатите им. 

"Ние секвенираме съмнителни проби от лаборатории в цялата страна ежедневно. Когато не ни достига капацитет, изпращаме проби в Германия, изследването е бавно и отнема около две седмици. По линия на европейски договор 10% от положителните проби също се изпращат в Германия. Досега доказан случай на Омикрон нямаме", подчерта доц. Гломб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови