В Англия имплантираха в главата на момче първото в света устройство за епилепсия

OFFNews 24 юни 2024 в 11:03 1374 0

Невронни връзки

Снимка Getty Images

Епилептичните пристъпи се предизвикват от необичайни импулси на електрическа активност в мозъка.

Момче от Великобритания с тежка форма на епилепсия става първият пациент в света с устройство, поставено в черепа му, за да контролира пристъпите, пише Би Би Си.

Невростимулаторът изпраща електрически сигнали дълбоко в мозъка му и е намалил дневните пристъпи на Оран Ноулсън с 80%.

Операцията е извършена през октомври като част от проучване в болницата "Грейт Ормонд Стрийт" в Лондон, когато Оран, който сега е на 13 години, е бил на 12.

Момчето страда от синдром на Ленъкс-Гасто - резистентна на лечение форма на епилепсия, от тригодишната си възраст. Той е имал много припадъци дневно - от няколко десетки до стотици.

"Тя го лиши от цялото му детство" - споделя неговата майка за епилепсията.

Оран има аутизъм и Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, но епилепсията му е най-тежкото предизвикателство за него и семейството. "Имах доста умно тригодишно дете, а в рамките на няколко месеца след началото на пристъпите му състоянието му бързо се влоши и той загуби много умения", споделя неговата майка.

Оран е част от проекта CADET - поредица от изпитвания за оценка на безопасността и ефективността на дълбоката мозъчна стимулация при тежка епилепсия.

Епилептичните пристъпи се предизвикват от необичайни импулси на електрическа активност в мозъка. Устройството, което излъчва постоянен импулс на ток, има за цел да блокира или прекъсне необичайните сигнали.

Екипът, ръководен от консултанта по детска неврохирургия Мартин Тисдал, вкарва два електрода дълбоко в мозъка на Оран, докато не достигнаха таламуса - ключова релейна станция за невронна информация.

Границата на грешка при поставянето на електродите е била по-малко от милиметър. Краищата на проводниците са свързани с невростимулатора - квадратно устройство с размери 3,5 см и дебелина 0,6 см, което е поставено в кухина в черепа на Оран, където е отстранена костта.

Още три деца ще бъдат включени в проучването.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16