Увеличението на заплатите в общинските болници е невъзможно

OFFNews 28 септември 2022 в 16:33 1066 0

Неделчо Тотев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници

Общинските болници не могат да увеличат до нивата, предвидени в Колективния трудов договор (КТД), защото не разполагат с достатъчно средства. Това заявиха от Сдружението на общинските болници на пресконференция в БТА.

По думите на председателя на Сдружението д-р Неделчо Тотев обявените началото на годината големи увеличения са добре замислени, но е невъзможно да се случат на практика.

Големият проблем при нас е, че над 90%, сега може би 100% ще отиват за заплати и ние пак няма да отговорим на т.н. „браншово", защото това не беше КТД. Там ни задължават да нарушим Закона за публичните предприятия и независимо, че ме изложили пред фалит лечебните си заведения да дадем едни заплати, които далеч надвишават нашите възможности и това е големият проблем, обясни той.

По думите му почти всички общински болници са в това положение, а малцина са облагодетелствани заради някакви
териториални особености или защото общината има средства.

Средната брутна заплата за лекар в общинска болница е 1500-1700 лв., а за сестра 1200-1300 лв., каза директора на МБАЛ-Левски д-р Евгения Иванова.

При изискванията на Националния рамков договор, те трябваше да изглеждат по съвсем различен начин - 2000 лв. за лекар и 1500 лв. за медицинска сестра. Това за нас означава около два пъти увеличение фонд „Работна заплата", каза тя.

По думите ѝ дори при увеличение на клиничните пътеки с 15 или 20% според Анекса, тези средства няма как да се платят. За това е сигнализирано многократно до институциите, но промени не са настъпили, посочи тя.

Въпреки това хората там продължават да работят, но има и отлив. Има дори медици, които отиват да работят в детските ясли, защото там държавата е осигурила средствата и е подсигурила минималните нива, стана ясно още от думите ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews