Увеличават се сигналите за нежелани лекарствени реакции, по-активни са лекарите

От 25 до 29 ноември отбелязваме Седмицата на лекарствената безопасност

OFFNews 27 ноември 2019 в 16:45 2143 0

Снимка Pixabay

По данни на Изпълнителната агенция по лекарствата - ИАЛ през последните години се наблюдава трайна тенденция към увеличаване на съобщителната активност както от страна на лекари, така и от страна на пациенти. Информацията бе оповестена по повод Седмицата на лекарствената безопасност 25-29 ноември.

През 2017 г. в ИАЛ са постъпили 850 валидни съобщения за нежелани лекарствени реакции (НЛР), а през 2018 г. техният брой е нараснал на 1707, което представлява ръст от 201%. Само 6% от сигналите са били свързани с прилагането на ваксини, отчитат от агенцията.

У нас Седмицата на лекарствената безопасност се отбелязва за четвърти път. Тази година вниманието е насочено към повишаване на осведомеността за нежеланите лекарствени реакции и важността на тяхното съобщаване, което се извършва с утвърден формуляр - т.нар. „жълта карта“.

По-активната страна в подаването на съобщения са лекарите – те са изпратили 1224 съобщения, а пациентите – 483, се посочва в Годишния доклад на ИАЛ за миналата година. Независимо от относително по-малкия брой съобщения, подадени от пациенти и в този случай се наблюдава ръст с 22% спрямо 2018 г.

За сравнение през 2010 г. подадените съобщения са били едва 322 т.е., увеличението е над 5 пъти до 2018 г.

Друг важен компонент на националната политика в областта на лекарствената безопасност е създаването на Комисия за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност, която работи ефективно вече няколко години и си партнира с Европейската агенция по лекарствата - Комитета за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност – PRAC.

Тази година кампанията се фокусира върху множествената лекарствена терапия с посланието, че съобщаването на нежелани реакции допринася за това пациентите да бъдат предпазени, когато приемат много лекарства.
Множествената лекарствена терапия се дефинира като едновременна употреба на 4 или повече лекарствени продукта по лекарско предписание, без лекарско предписание и/или традиционни лекарства. 

Подобен подход повишава вероятността от поява на нежелани реакции при пациента, поради повишения риск от взаимодействия между лекарствата, с храни или билкови продукти.

Въпреки че множествената лекарствена терапия е по-обичайна при хората в старческа възраст, всеки, който редовно приема много лекарства едновременно, може да бъде засегнат. В групата попадат и страдащите от хронични заболявания.

Проучванията показват, че една трета от хората на възраст над 75 години приемат поне 6 лекарства, като в света има над 1 млн. души, които приемат 8 или повече лекарства дневно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови