Увеличават парите за инвитро по донорската програма на Столична община

OFFNews 10 май 2022 в 11:37 987 0

Средствата, с които Столична община финансира всяка двойка, участваща в нейната донорска инвитро програма да бъдат увеличени и да достигнат 3060 лв.

Това предложение на зам.-кмета Дончо Барбалов и общинските съветници д-р Антон Койчев, Малина Едрева и Милка Христова ще бъде разгледано от Столичния общински съвет на сесията в четвъртък.

30 бебета са родени до момента в София, благодарение на Програмата за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки - https://www.sofia.bg/programms-invitro. Тя бе създадена през 2015 г. и оттогава всяка година Столична община отпуска по 70 000 лв. за нейното изпълнение.

До момента всяка двойка можеше да извършва процедури и изследвания, финансирани от СО на стойност до 2560 лв. Вносителите на доклада предлагат сумата да се увеличи с 500 лв., за да се покрие поскъпването на медицинските услуги и лекарства.

111 двойки са подпомогнати през изминалите години от общинската програма. Други 11 семейства са в процес на одобрение от специалната комисия, която разглежда изискваните документи на кандидатите. Към момента 6 двойки са в очакване на станат родители с помощта на програмата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови