Увеличаваме производството на БЦЖ ваксина

OFFNews 29 април 2020 в 16:38 2987 3

Увеличаване на производството на БЦЖ ваксина предвижда "БулБИО", държавата ще подкрепи финансово този и още два проекта на държавното дружество, стана ясно при днешно посещение на премиера Бойко Борисов и министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и финансите Владислав Горанов в Центъра по заразни и паразитни болести, където се помещава и БулБИО.

Предположение, че ваксината против туберкулоза (БЦЖ) може да е ефективна срещу коронавируса, направиха учени, сред които проф. д-р Любима Десподова, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина.

„Картата на разпространение на Covid-19 в света се припокрива с картата на ваксиналните политики. Страни, отказали се от ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ), в момента са в разгара на епидемията и са силно засегнати“, коментира тя.

„Добре е да направим тази инвестиция и да утроим на практика капацитета. Важни са иновациите и новите технологии. В най-кратки срокове ще финансираме тези програми", заяви премиерът, на когото директорът дружеството Румен Кофинов представи трите инвестиционни проекта, които разработва БулБИО.

Първият е за нова производствена линия на БЦЖ ваксина, с което ще може да бъде увеличен капацитетът за производство на ваксината, за която дружеството притежава лиценз.

Вторият проект е за разширяване производството на човешки кръвни продукти-имуноглобулини.

Третият проект предвижда възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне.

За последния Кофинов поиска съдействие и от страна на Министерството на земеделието, храните и горите, като изтъкна, че това производство е много ограничено в световен мащаб и ако в България то бъде възстановено, страната ни ще може да излезе на световните пазари и за кратко време ще възвърне направената инвестиция.

Директорът на БулБИО благодари на правителството за подкрепа, благодарение на която е осигурена важна субстанция за лекарство в помощ на борбата срещу COVID19, което дружеството е в процес на разработване, след като е придобило лиценз.

Във връзка с извънредното положение дружеството е придобило и лиценз за търговия на едро с лекарства и предпазни средства.

Бул Био - НЦЗПБ ЕООД е търговско дружество, 100% държавна собственост, с принципал Министерството на здравеопазването. Производствената номенклатура обхваща повече от 500 вида продукти. В резултат на научноизследователската и развойна дейност на специалистите на компанията са внедрени нови технологии, отговарящи на най-високите изисквания на международните стандарти. Компанията успешно изпълнява имунизационната програма в България с високоефективните си ваксини. Дружеството има над 130-годишна история.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

01.05 2020 в 05:15

Някой си Кантарджиев, от 20 години се бори за това. И за друго, но и за това. И "бегай бе, професорчето, ти па на кой требеш"
А като изведнъж дотрябва - олеле! На ти пари, на ти всичко, дай!
Да бяхте дали навреме. Сега ваште пари не струват нищо.

6145

2

kokoten

29.04 2020 в 18:06

...от картата е ясно,че това е истина,смъртността ни е 19 пъти по-малка,а заболеваемостта е еднаква,да не говорим,че само 20%(даже по-малко) от заразените се лекуват в болница и само 1-2% процента са в ОАИЛ....от това по-добре здраве му кажи...да сте живи и здрави и слушайте какво ви се казва,за ваше добро е....

4000

1

DepecheMode

29.04 2020 в 17:10

Има становище, че БЦЖ ваксината може и да помага срещу коронавирус. Дано да е така...
 
X

Подкастът на OFFNews