Ексклузивно 17-годишна ученичка падна и издъхна в класна стая в Бургас

УНГ отделението на УМБАЛ Бургас вече е клиника

OFFNews Последна промяна на 10 октомври 2022 в 10:31 338 0

УНГ клиника

Снимка УМБАЛ Бургас

Кохлеарна имплантация в УМБАЛ Бургас

Отделението по УНГ в УМБАЛ Бургас премина на най-високо ниво – вече е Клиника по УНГ-болести. Това е втората клиника, разкрита в университетската болница – след тази по съдова хирургия, съобщиха от лечебното заведение.

Клиниката по УНГ-болести ще се ръководи от доц. д-р Даниел Петков, който наскоро се хабилитира като доцент в Медицинския факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Тук работят четирима специалисти по отоларингология, разширява се възможността за обучение на студенти, специализанти и за научна дейност.

В Клиниката по УНГ ще продължи да се извършва пълния обем от дейности – диагностика, консервативно и оперативно лечение, включително операции с много голям обем и сложност. Преди две години е въведена и кохлеарна имплантация, като центърът е единствен за Югоизточна България.

Днес кохлеарната имплантация вече се извършва регулярно в УМБАЛ Бургас, за целта е закупена и нова апаратура, подобряваща диагностиката на пациентите, показани за процедурата – апарат за изследване на евокирани потенциали.

Чрез евокирани (предизвикани) потенциали се измерва електрическата активност на мозъка в отговор на различни предизвикани стимули — допир, зрителни и слухови дразнения. Измерването на слухови евокирани потенциали дава много точна информация на специалиста има ли и до каква степен увреждания на слуха. Апаратурата е закупена със средства на Община Бургас и пристигна преди дни.

През изминалия уикенд в Бургас бе проведен Национален конгрес по отоларингология, в който специалисти от УНГ-клиниката се представиха с два доклада – за влиянието на фините прахови частици и влажността на въздуха върху заболяванията на горните дихателни пътища при деца и на миниинвазивните методи за диагностика на тумори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови