''Умни устройства'' ще следят за кръвно и пулс самотно живеещи

Диана Варникова 26 април 2023 в 10:01 962 0

представяне на проект

Снимка Община Лесичово

Веселина Милкова, зам. кмет на Община Лесичово

„Умни устройства“ ще мерят дистанционно температура, кръвно и пулс на всеки 4 часа на самотно живеещи в община Лесичово.

Това предвижда проект за дигитален асистент, по който ще работят 12 души - санитари, медицинска сестра и шофьор. Проектът ще се изпълнява в рамките на 14 месеца, съобщи зам.-кметът на общината Веселина Милкова.

Община Лесичово е подсигурила на 37 души, участници в проекта, възможността да бъдат наблюдавани 24/7 и да им се оказва помощ чрез „дигитален асистент“. Всеки от потребителите разполага с умно устройство за ръката, което измерва неговите температура, кръвно, пулс на всеки 4 часа автоматично.

Устройствата показват в реално време местоположението на потребителя, както и редица други параметри. Денонощен колцентър следи за отклонения от нормалните стойности на хората и при инцидент реагира незабавно, като уведомява техните близки, социални асистенти и медицински сестри, които работят по проекта.

При необходимост потребителите имат възможност да се свържат незабавно с денонощния колцентър или със своите близки, домашни санитари и медицински сестри, през самото умно устройство, под формата на телефон на ръката на потребителите.

Представителите на общината са предвидили ползването на „дигиталния асистент“ при евентуална пандемична ситуация, като изключително полезна услуга за дистанционно наблюдение и реакция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика