УМБАЛ Бургас спаси чужденец, унгарското посолство благодари

OFFNews 28 юли 2021 в 19:25 1231 0

Унгарското посолство изпрати благодарствено писмо до ръководството на УМБАЛ Бургас след заплетена история с чужденец, разрешена благополучно със съвместните усилия на двете институции, съобщиха от лечебното заведение.

Става дума за възрастен литовски гражданин, намерен паднал в безпомощно състояние в Слънчев бряг. Мъжът бил със счупвания, което наложило дълъг престой в Отделенията по ортопедия и долекуване. Имал и деменция, почти не помнел кой е, комуникацията с него била изключително трудна. В себе си носел документ за самоличност с изтекъл срок и не можел да напусне страната с него.

Отделът за работа с чужденци се е свързал с Унгарското посолство, тъй като Литва няма представителство у нас и по споразумение между двете държави нейните граждани се обслужват от унгарските дипломати. Консулът пристигнал в Бургас и получил пълно съдействие от представителите на болницата за изготвяне на временен документ за пътуване. Междувременно издирили и дъщерята на пациента, която живеела в Германия.

След повече от месец престой в болницата, миналата седмица близките благополучно прибраха пациента у дома.

Това не е първият случай, в който Унгарското посолство засвидетелства своята признателност към УМБАЛ Бургас. Преди четири години унгарският посланик в България - Нейно превъзходителство г-жа Текла Харангозо благодари на УМБАЛ Бургас с картини на известни унгарски художници.

Поводът беше грижа за унгарска туристка в тежко състояние след катастрофа, която лекарите успяха да стабилизират и изпратят в родината й. Унгарското посолство подчертава, че най-много техни граждани посещават като туристи София и Бургас и затова силно разчитат на нашата болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови