УМБАЛ Бургас с нов апарат за пречистване на кръвта

OFFNews 05 октомври 2020 в 09:42 2438 0

Нов апарат за пречистване на кръвта дава шанс за живот на тежко болни пациенти в интензивното отделение на УМБАЛ Бургас.

Апаратът за продължителна вено-венозна хемо-диа филтрация е доставен в Бургаската болница по проект на Фондация "Ротари" за глобален грант № GG2013989 „Доставка на апаратура за продължителна вено-венозна хемо-диа филтрация за болница УМБАЛ Бургас, за подкрепа в лечението на COVID-19“ и е на стойност 34025 USD. Част от средствата - 4000 долара, са предоставени от Община Бургас.

С подобна апаратура разполагат само в големите реанимации на университетските центрове. Тя служи за пречистване на кръвта от токсини, като комбинира в себе си няколко функции. Може да се използва като изкуствен бъбрек – да замести апарат за хемодиализа при пациенти, чието състояние не позволява стандартната хемодиализа. Прилага се в лечението на пациенти със сепсис, като елиминира факторите на възпаление, както и при дихателна и мултиорганна недостатъчност, включително при пациенти с коронавирус, поясни д-р Антон Григоров. По време на сеанса очистената от токсини и вредни фактори кръв се връща отново в тялото на пациента.

Други заболявания, при които филтрацията на кръвта дава по-добри шансове, са автоимунните - като ревматоиден артрит, миастения гравис, и др. Най-голямото преимущество е продължителността на процедурата – 72 часа. Заедно с апарата са дарени и консумативите, които се използват при всеки сеанс. Те ще стигнат за 2 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови