УМБАЛ Бургас решава проблема със сметките за ток с фотоволтаична система

Болницата започна изпълнението на втория етап от проекта за енергийна ефективност

OFFNews 02 февруари 2022 в 15:31 845 0

УМБАЛ Бургас започна изпълнението на втория етап от проекта за енергийна ефективност, който ще ѝ позволи да намали разходите си за топло- и електроенергия, съобщиха от болницата.

Първият етап от проекта включваше проектиране и изпълнение на топлоизолиране на външните стени, пода и покрива на всички корпуси на болницата. Той приключи и благодарение на него УМБАЛ Бургас успя чувствително да намали загубите на топлина и разходите за отопление през зимния сезон, както и да подобри външния облик на сградата.

Във втория етап е включено изграждане на собствена фотоволтаична система, подмяна на осветлението, ремонт на вентилационната и топлинните инсталации. На покривите на болницата ще бъдат монтирани соларни панели, които ще произвеждат ток за собствени нужди, както и топла вода.

Поради отличното разположение на сградата и почти постоянното слънчево греене през деня, разчетите показват чувствително намаляване на разходите за ток. Очаква се след поставянето на фотоволтаиците болницата да успява да осигури голяма част от нужния за дейността й ток и да купува от външни доставчици само в пикови моменти. Само от подмяната на осветлението с LED, използваната за това мощност ще падне два пъти.

Дейностите по втория етап ще текат паралелно. Подмяната на осветлението вече започна, демонтирани са част от лампите в общите части, поставено е временно осветление, докато се измажат и боядисат таваните. След това ще се монтират новите LED панели.

В проекта е включено и поставяне на външна слънцезащита, мерки по охладителна, отоплителна и вентилационна системи, монтиране на прибори за измерване, контрол и управление – система за енергиен мениджмънт. Срокът за изпълнението на проекта е 300 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови