УМБАЛ Бургас посреща Световния ден на недоносените деца с 11 миниатюрни бебета

Едно на десет бебета се ражда преждевременно

OFFNews 17 ноември 2023 в 11:46 669 0

недоносено бебе

Снимка УМБАЛ Бургас

През 2022 г. в болницата са положени грижи за 169 недоносени деца

Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас посреща днешния Световен ден на недоносените деца с 11 пациенти, нуждаещи се от специални грижи и внимание заради ниско тегло и преждевременно раждане.

Шест от бебетата тежат под килограм и половина и са с висока степен на незрялост. Най-малкият пациент, който се отглежда в момента в отделението, тежи едва 770 грама и е роден в 26 седмица на бременността, съобщиха от болницата.

Смисълът на днешния Световен ден на недоносеността е да се напомни на обществото и отговорните институции в здравеопазването колко са важни високоспециализираните интензивни грижи и доверието между лекарите и родителите. Едно на десет бебета се ражда преждевременно и за да оцелее, са нужни знания, умения и съвременна апаратура.

В грижата за тези наши пациенти ние и родителите сме един отбор. Благодаря на всеки родител, който ни подкрепя в борбата за този крехък детски живот. Често тази борба продължава години след изписването от нашето отделение - наша важна цел е децата не само да оцелеят, но да бъдат физически и психически здрави занапред. Когато успеем да го постигнем, сме истински удовлетворени, коментира д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас.

Днес във всеки кувьоз има подаръци, картички и сувенири от Фондация "Нашите недоносени деца", която подкрепя лекарите и родителите в дългия път, който трябва да изминат заедно.

До 1 ноември т.г. през Отделението по неонатология на болницата са преминали 158 недоносени деца - повече от всички други болници в областта и най-трудни като медицински случаи. 2 от децата са пренасочени от други лечебни заведения. 17 от бебетата са били с най-тежките първа и втора степен на недоносеност - т.е. тегло до килограм и половина. През предходната 2022 г. отделението се е грижило за 169 недоносени деца.

Неонатологията на УМБАЛ Бургас е с трето, най-високо ниво на компетентност. Тук работят шестима лекари - педиатри и неонатолози, и трима специализанти по неонатология, а оборудването отговаря на най-съвременните европейски и световни стандарти, най-вече благодарение на дарители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика