УМБАЛ Бургас получи робот за UV-дезинфекция

OFFNews 24 август 2021 в 14:22 876 0

УМБАЛ Бургас е една от четирите болници в страната, които получиха роботизиран апарат за UV-дезинфекция. С помощта на ултравиолетовите лъчи роботът унищожава вируси, бактерии и други микроорганизми с ефективност над 99,99%, създавайки стерилна среда, съобщиха от лечебното заведение.

Роботът ще бъде използван в помещения, през които преминават пациенти с COVID-19 – рентген, триажен център, спешно отделение. Впоследствие той ще помага на специалистите в болницата в борбата с вътреболничните инфекции, в операционните и в други отделения.

Апаратът се предоставя безвъзмездно на УМБАЛ Бургас по линия на обща поръчка на Европейската комисия, финансирана от Инструмента за спешна подкрепа на ЕС. Болницата е единствената в региона и третата в страната, която получава такъв робот.

„Фактът, че ние сме определени да получим това дарение показва важността, която болницата ни има за региона и аз се радвам, че нашият труд е забелязан и оценен. Роботът дезинфекцира без човешка намеса, което ще ни помогне да спестим труда на персонала, зает с това в момента“, обясни директорът на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски при официалното представяне на апаратурата днес.

Апаратът е в състояние да дезинфекцира една болнична стая за време между 5 и 15 минути.

Той работи по зададена карта на помещението, като не е необходимо човешко присъствие – картите се залагат в паметта му и е достатъчно само да влезе в стаята, за да я „разпознае“ и обиколи. С едно зареждане роботът може да дезинфекцира над 18 помещения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови