Удължиха срока на ТЕЛК и НЕЛК решенията

OFFNews Последна промяна на 01 юли 2022 в 18:22 1640 2

ТЕЛК

Снимка Getty Images

Заради извънредното натоварване на комисиите

Срокът на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, който е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 30 юни 2022 г., да се удължи до издаването на ново експертно решение, но не по-късно от 31 декември 2022 г., само когато съответното лице е предприело необходимите действия за преосвидетелстване в срок до 15 юли 2022 г., но поради обективна невъзможност, свързана с извънредното натоварване на съответните комисии, не могат да преминат през процедурата в законоустановения тримесечен срок.

Това бе решено с приемането на промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Измененията са внесени от Антон Тонев ("Продължаваме Промяната") и група народни представители, предаде БТА.

Като мотив за промените вносителите посочват, че действието на изтичащите по време на извънредното положение/обстановка решения на ТЕЛК и НЕЛК е било продължено до 30 юни т.г. и се очаква към тази дата значителен брой лица, включително и такива, на които експертните решения изтичат след 31 март 2022 г., да останат без валидно експертно решение, което ограничава възможността да се ползват от правата, регламентирани в действащото законодателство. В същото време преосвидетелстването на тези лица от органите на медицинската експертиза в кратък срок е сериозно затруднено.

С приетите изменения ще се гарантира ползването на правата, произтичащи от валидното експертно решение само по отношение на лицата, които са предприели действия за преосвидетелстване, но не по тяхна вина към момента нямат издадени такива.

С цел да се гарантира възможността да се ползват от правата си съответните лица, се предвижда и задължението на регионалните здравни инспекции да предоставят информация за подадените заявления-декларации на Националния осигурителен институт и на Агенцията за социално подпомагане в срок до 20 юли 2022 г. Законодателната промяна влиза в сила от 1 юли 2022 г., за да се гарантира непрекъснатост при ползването на правата, регламентирани в действащото законодателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1012

2

Valentin

08.07 2022 в 12:47

През юни тази година съм си подал заявление-декларация в регионалната картотека на медицинската експертиза за преосвидетелстване на телк-овото решение,както се изисква от промяната в закона от първи юли тази година. Но пак повтарям,превод на пенсия нямам

1012

1

Valentin

08.07 2022 в 12:31

Удължаването на телк-овите решения след първи юли 2022 година е абсолютна лъжа на Кирчо.Дори и днес, осми юли, нямам преведена пенсия по сметката, както обикновено се случва, и както се обещава от промяната на закона