Ученици от Несебър популяризират кръводаряването

OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2022 в 12:53 448 0

Ученици от Несебър популяризират кръводаряването с личен пример. За проект по гражданско образование, петима дванадесетокласници от СУ "Л. Каравелов" решават да заснемат даряването на кръв и да разпространят видеото сред съученици.

Проектът "Кръводаряването е важно" е изготвен за един от учебните часове.

Кръводарител става Вели Ферад, който вече е навършил 18 години. Иван Димов и Илияна Димова заснемат целия процес - от попълването на анкетните карти, проверката на хемоглобина, кръвната група и здравословното състояние на дарителя и провеждат интервюта с работещите в Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас.

С монтажа и обработката на кадрите се занимават останалите двама - Александра Ангелова и Александър Балинов.

"С това видео се надяваме да провокираме повече млади хора да дарят кръв, за да помогнат на нуждаещи се и да покажем, че в процеса няма нищо страшно и притеснително", казват учениците.

"Благодаря им за интереса и за идеята, радвам се, когато виждам такива осъзнати и отговорни млади хора. Благодаря на техните родители и учители, които ги подкрепят. Вярвам, че чрез тях и други ще разберат колко е важно кръводаряването и колко ползи има и за кръводарителя. Най-голямата е удовлетворението, че си спасил човешки живот, макар че и извинителната бележка за два дни отсъствие от училище сигурно е важна", сподели старшата сестра на отделението Надя Кирилова, която също участва във видеото. То вече е качено в социалните мрежи.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови