Учени връщат движението на пациенти с парализа и Паркинсон

OFFNews 27 юни 2023 в 16:30 669 0

Линдау

Снимка Getty Images

Германският град Линдау, където се провежда годишната среща на Нобеловите лауреати

Научни изследвания, медицина, иновативно мислене, инженерни решения са обединени от усилията на невробиолог и неврохирург, които успяват да върнат способността за движение на парализирани пациенти, съобщи БТА.

Грегоар Куртин, професор по невробиология и невротехнологии в Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана и директор на Центъра Дефитек за интервенционни невротерапии (.NeuroRestore) в университетската болница в Лозана, и д-р Джослин Блох, неврохирург от университетската болница в Лозана и от Швейцарския федерален технологичен институт представиха в Линдау иновативната технология, с която помагат на параплегици да живеят отново независимо.

Проф.Куртин и д-р Блох участваха в дискусия с Нобеловия лауреат за медицина за 2013 г. Ранди Шекман на работна среща, организирана от швейцарската компания „Ролекс“. Компанията подкрепя срещите на Нобеловите лауреати в Линдау от 2015 г.

Думата „случайност“ бе използвана няколко пъти по време на представянето на работата на Куртин и Блох. Невробиологът напълно променя насоката в изследванията си преди години, когато срещата му с познат катерач, парализиран след падане и увреждане на гръбначния мозък, го кара да започне на търси решение за подобряване на качеството на живот на хората с подобни увреждания.

Куртин се посвещава на експерименти с мишки и открива неврон, който при стимулация с електроимпулси връща способността за движение на гризачите. Последвалите експерименти и съвместна работа с хирурга Блох дават резултат и при хора и двамата успяват да върнат способността за самостоятелно движение на параплегик. Изследванията продължават, за да се постигне желаният контрол от страна на главния мозък. Неврохирургът имплантира устройство в мозъка на пациента, за да се създаде дигитален мост между главния мозък и гръбначния мозък.

Последвалите изследвания сочат, че технологията може да се използва и при пациенти, чиито двигателни функции са увредени от болестта на Паркинсон. При тях се прилага стимулация с допамин, обясниха Куртин и Блох. Те планират да продължат разработките си, за да помогнат за автономното движение на пациенти, чиито двигателни функции са нарушени от мозъчни удари.

Проф. Шекман приветства постиженията на швейцарските специалисти и сподели опита от терапията на покойната си съпруга, която е страдала от болестта на Паркинсон.

Устройството е пасивно, то може да се контролира от смартфон и улеснява пациентите, каза проф.Куртин. Технологията им очаква одобрение за приложение от регулаторните власти в САЩ. Засега този тип терапия е много скъпа, но ако получи одобрение за масово приложение и започне производство, цените ще спаднат, надяват се изследователите.

В третия ден от 72-ата среща на Нобелови лауреати с млади учени в Линдау, Германия, участниците дискутират бъдещето на структурната биология, биологичния и изкуствения интелект, приложението на изкуствения интелект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки