Учени работят върху сливането на човешки мозъчни клетки с изкуствен интелект

OFFNews 24 юли 2023 в 11:00 861 0

неврони

Снимка Pixabay

Невронна мрежа

Екип от изследователи в Австралия стартира проучване за сливане на мозъчни клетки с изкуствен интелект. За изследването си учените са получили финансиране в размер на 600 000 долара от Службата за национална разузнаване на Австралия, съобщи "TheByte".

Основната идея е да се слее биологията с изкуствения интелект, нещо, което може да създаде нови граници за технологиите за машинно обучение за самоуправляващи се коли, автономни дронове или роботи за доставка – или поне това е целта, която правителството се надява да постигне с инвестицията си. И изследователите не се притесняват да направят някои смели твърдения за работата си.

„Тази нова технологична способност в бъдеще може да надмине производителността на съществуващия, изцяло базиран на силиций хардуер“, каза Адеел Рази, ръководител на екипа и асоцииран професор в университета Монарх.

Резултатите от такова изследване биха имали значителни последици в множество области като, но не само, планиране, роботика, усъвършенствана автоматизация, интерфейси мозък-машина и откриване на лекарства, давайки на Австралия значително стратегическо предимство, добави той.

Според Рази, технологията може да позволи на машинния интелект да „учи през целия си живот“ като клетките на човешкия мозък, което му позволява да научава нови умения, без да губи стари, както и да прилага съществуващите знания към нови задачи.

Рази и колегите му се стремят да отглеждат мозъчни клетки в лабораторна чиния, наречена системата DishBrain, за да изследват този процес на „непрекъснато учене през целия живот“. Това е изключително амбициозен проект, който вероятно ще отнеме доста време за завършване.

Ние ще използваме тази безвъзмездна помощ, за да разработим по-добри машини с изкуствен интелект, които възпроизвеждат капацитета за учене на тези биологични невронни мрежи“, каза Рази. „Това ще ни помогне да увеличим мащаба на капацитета на хардуера и методите до точката, в която те се превръщат в жизнеспособен заместител на компютърните изчисления, подчертава ученият. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика