Quantcast

Учени: Прясното мляко не заздравява костите

Повече от 3 чаши на ден могат да доведат до ранна смърт, показва проучване

OFFNews Последна промяна на 29 октомври 2014 в 13:25 13690 17

Прясното мляко не намалява риска от фрактури на костите. Пиенето на повече от три чаши мляко на ден може да доведе до ранна смърт, предупреждават учени на база изследване, публикувано в Британското медицинско списание и цитирано от Би Би Си.

Изследването е проведено в Швеция. То показва, че жените, които пият повече от три чаши мляко на ден всъщност е по-вероятно да счупят кост от тези, които пият две чаши или по-малко мляко.

Учените предупреждават, че работата им може да доведе до предположения, но не трябва да се възприема като доказателство, че консумацията на много мляко предизвиква фрактури.

Млякото е препоръчвано като добър източник на калций от много години, но учените не са категорични, че консумацията му допринася за заздравяване на костите.

Шведските учени изследвали хранителните навици на 61 400 жени от 1987 до 1990 г. и на 45 300 мъже през 1997 г. и наблюдавали здравето им през следващите години. Участниците трябвало да попълнят въпросник, в който да дадат информация за обичайните си хранителни навици и консумацията на прясно и кисело мляко и сирене. След това изследователите засекли как се увеличават фрактурите и колко от участниците в изследването са починали в следващите години.

В последвалия 20-годишен период, през който са били наблюдавани жените, резултатите показали, че при тези, които пиели повече от три чаши прясно мляко на ден (680 мл) имало и повече фрактури в сравнение с жените, които пиели по-малко прясно мляко. Групата на пиещите много мляко се оказала и с по-висок риск от смърт.

Водещият изследването професор Карл Майкълсън от университета в Упсала казва: "Жените, които са пили три или повече чаши мляко на ден има двойно по-голям риск от смърт към края на периода, обхващащ изследването, от тези, които са пили две или по-малко чаши прясно мляко".

"И при тези, които пият много прясно мляко има 50% по-висок риск от бедрени фрактури", допълва той.

Мъжете, изследвани в продължение на 11 години, показали подобна тенденция.

Обратната тенденция била наблюдавана при хората, които консумирали повече кисело мляко - при тях имало по-нисък риск от фрактури.

Проф. Майкълсън казва, че резултатите могат да се дължат на захарите в млякото, които според някои изследвания ускоряват застаряването на населението.

Все пак учените уточняват, че проучването не отразява влиянието на физическата активност или други навици на изследваните, които влияят на състоянието на костите или създават рискове за ранна смъртност. Увеличаването на индекса на телесна маса също не е бил взет предвид в това изследване.

Млякото и млечните продукти осигуряват 50-60% от калция в диетата ни. Знаем, че недостатъчният прием на калций води до остеопороза и затова хората трябва да бъдат насърчавани да консумират балансирано петте основни хранителни групи, сред които млечните продукти са ключови, отбелязват те.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3005

17

Supermag

03.10 2018 в 18:36

Това явно са някакви нови изследвания!

31.10 2014 в 09:51

„Обратната тенденция била наблюдавана при хората, които консумирали повече кисело мляко - при тях имало по-нисък риск от фрактури.“

Значи киселото е по-добре?

30.10 2014 в 21:36

Bastor 15:16 29 окт.

Тихо, тихо. Пий си количката и си яж бургерчетата. И как мазнините точно"Отнемат " калция от костите ни ми е ясно. Щом според теб млякото трябва да се "третира" като колата, значи теб трябва да те третираме като сериен убиец.

30.10 2014 в 10:08

"По каква дебилна логика тогава човек цял живот се тъпче с кърма от друг бозайник!?"

Ми щото е вкусно бе!

29.10 2014 в 22:26

Млякото въобще не е фактор за здрави кости или поне не положителен. Аз не съм пил мялко от бебе и нямам проблеми с костите. Източници на калций има много от растителен произход, но по важното е първо да има физическо натоварване, заради което тялото да се стреми да отговори със здраве и устойчивост и второ - да не се прекалава с храни с киселинен характер като сладкиши, кафе и др. , които изчерпват складирания калций от костите. Колкото до кравето или овчето мялко, то е предназначено за телета и агнета, като забележете дори кравите като пораснат не пият краве мляко! По каква дебилна логика тогава човек цял живот се тъпче с кърма от друг бозайник!?

29.10 2014 в 21:33

Тцтцтцтц глупаво до няма и къде.
Най-вероятно половината от пиещите мляко са умрели в автомобилни катастрофи.. но това не е важно.
Гледам чак една тревопасна, миризлива и сигурен съм дебела лелка непомирисваща кравешка кърма се пени щото пак е гладна след балята сено която е изяла (и е незадоволена щото е странна).
Между другото и водата е вредна. Според друго подобно изследване 100% от хората пиещи вода, умират!
Айде по-малко глупави статии. Багодаря!

29.10 2014 в 16:09

Е добре бе пена14:23 29 окт 201 щом има причини за рак, защо на новородено дете дават мляко щом като е вредно,значи е по добре да я кърмят с вино и и кола.

29.10 2014 в 15:53

Аве който е написал тази статия е начи е голям таралястник,как ще е доведе ранната смърт млякото, тя е ценен дар от природата, сигурно безалкохолното и колата са по здравословни.

29.10 2014 в 15:40

Nai-dobre e da ne se iade izobshto. Moje po edna detelinka na den i 30 min na slunce. Kato nema detelinki i slunce, golemi dozi vuzduh.

29.10 2014 в 15:34

Абе идиот, по ти у ред ли си?! Ами то нямаше да има здрави чобани докарали по 80-90години из планината бе! Щяха да се гътат още на 2-3 най-много на четвъртата година!
И виждал ли си им кучетата, на които основното меню е прясно мляко и сух комат?