Учени откриха връзка между котките и шизофренията

OFFNews 09 юни 2015 в 10:59 54063 19

Снимка sxc.hu/Grażyna Suchecka

Ново изследване открива връзка между паразит при котките и шизофренията, пише сп. Time.

Паразитът е Toxoplasma gondii (T. gondii) и може да се предава на хора.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията над 60 млн. души в САЩ може би го имат. Повечето никога няма да усетят симптоми на заболяване, причинявано от паразита, но при тези с по-слаба имунна система може да се развие заболяването токсоплазмоза, което може да доведе до аборт, нарушения в развитието на плода, слепота и, в редки случаи, дори смърт.  Според новото изследване може да има връзка между "котешкия" паразит и психическите заболявания.

Изследователите Е. Фулър Тори от Stanley Medical Research Institute и д-р Робърт Йолкън от университета "Джонс Хопхинс" са проучили възможната връзка между паразита и психически заболявания като шизофрения и биполярно разстройство.

Изследването, публикувано в сп. Schizophrenia Research, проверява дали е често срещано хора, които са имали котки в детството си, да развият сериозно психическо заболяване като възрастни.

"Три проучвания показаха, че чувствително по-голям брой от хората, притежавали котка в детството си, по-късно развиват шизофрения или друго сериозно умствено заболяване", обявиха авторите на изследването в изявление.

Друго скорошно проучване, публикувано в "Acta Psychiatrica Scandinavica", прави преглед на дузина публикувани изследвания, които също откриват, че инфекцията, причинявана от T. gondii може да доведе до психически разстройства.

Резултатите от изследването показват, че човек, в който е попаднал паразитът, е два пъти по-застрашен да развие шизофрения.

"Децата могат да бъдат пазени, като държат котките си вкъщи и винаги затварят кутиите си за храна, когато не ги използват", съветват специалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!