Учени откриха връзка между котките и шизофренията

OFFNews Последна промяна на 09 юни 2015 в 10:59 51435 19

Снимка sxc.hu/Grażyna Suchecka

Ново изследване открива връзка между паразит при котките и шизофренията, пише сп. Time.

Паразитът е Toxoplasma gondii (T. gondii) и може да се предава на хора.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията над 60 млн. души в САЩ може би го имат. Повечето никога няма да усетят симптоми на заболяване, причинявано от паразита, но при тези с по-слаба имунна система може да се развие заболяването токсоплазмоза, което може да доведе до аборт, нарушения в развитието на плода, слепота и, в редки случаи, дори смърт.  Според новото изследване може да има връзка между "котешкия" паразит и психическите заболявания.

Изследователите Е. Фулър Тори от Stanley Medical Research Institute и д-р Робърт Йолкън от университета "Джонс Хопхинс" са проучили възможната връзка между паразита и психически заболявания като шизофрения и биполярно разстройство.

Изследването, публикувано в сп. Schizophrenia Research, проверява дали е често срещано хора, които са имали котки в детството си, да развият сериозно психическо заболяване като възрастни.

"Три проучвания показаха, че чувствително по-голям брой от хората, притежавали котка в детството си, по-късно развиват шизофрения или друго сериозно умствено заболяване", обявиха авторите на изследването в изявление.

Друго скорошно проучване, публикувано в "Acta Psychiatrica Scandinavica", прави преглед на дузина публикувани изследвания, които също откриват, че инфекцията, причинявана от T. gondii може да доведе до психически разстройства.

Резултатите от изследването показват, че човек, в който е попаднал паразитът, е два пъти по-застрашен да развие шизофрения.

"Децата могат да бъдат пазени, като държат котките си вкъщи и винаги затварят кутиите си за храна, когато не ги използват", съветват специалистите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.11 2015 в 18:19

"Децата могат да бъдат пазени, като държат котките си вкъщи и винаги затварят кутиите си за храна, когато не ги използват", съветват специалистите. .......а който няма кутия за храна, какво да прави? забавни са, разсмяха ме :)

10.06 2015 в 16:50

Вероятно статията е написна от кучкар коткомразец

09.06 2015 в 23:40

Е те са си утепах котарако!
ЕлА тука бе, мекере шизоидно, къде се заврE?

Как ли пък не...

09.06 2015 в 21:48

Важно е да се знае! 1 на 100 човека ще бъде диагностициран със шизофрения през живота си. 25% от всички засегнати ще се възстановят на напълно, 25% ще имат повече от един епизод преди да навлязат в ремисия, 25% ще влизат и излизат от психозата до края на живота си и 25% ще бъдат трайно засегнати от болестта. Шизофренията обикновено се появява в края на юношеството (18-20г)до средата на 30-те. Пикът на болестта при мъжете е 21г, а при жените е 27г. В пъти по-вероятно е хората страдащи от това заболяване да са от по-ниските социо-икономически слоеве. Човек, който функционира добре в обществото преди болестта има много по-добри шансове за възтановяване или по-леко протичане.
А относно статията, как с хипотезата заложена в нея, авторът ще обясни този 1% заболеваемост валиден за целия свят, които не се променя никога. Дори и след, като Хитлер стерилизира 375 000 души с психични р-ва и убива 70 000, този 1% процент днес е налице в Германия.

09.06 2015 в 20:43

аре бе, Оффнюз, плс не пишете "ново", когато отдавна е писано за тези новини. и не си изсмуквайте от пръстите статията, цитирайки кратко и селективно. за който се интересува - има си дълги статии по темата.

токсоплазмозата не се въди само в човека (действително котката само я разнася) и много хора могат да я имат от ядене на месо алангле примерно.

дали вашата котка има този паразит обаче - не е сигурно. не котката, а паразитът се свързва с депресия и отключване на шизофрения.

09.06 2015 в 19:57

Стига сте плашили хората бе!
У дома от 15 години винаги е имало котки.
И всички хора у нас са живи и здрави.

09.06 2015 в 18:25

Грешно съм се изразила одеве, за това ви седи смешно. И доста неща съм научила, моля да ме извините.

09.06 2015 в 18:21

Бабо Пено.. Нали аз лично съм си правила тест за токсоплазмоза и ми казаха, че нищо ми няма. Родих се нормално детенце, на което всичко му е наред. Аз не бих си позволила да говоря за тези неща, без да съм говорила с доктор по този въпрос . А и има изграден имунитет от заболяването, което причинява този паразит. Хайде вие преди да говорите глупости малко да прочетете или да разпитате.

09.06 2015 в 17:32

За скептично настроените и коткозащитниците, на този линк има схема, правена преди това откритие, където ще видите, че уврежданията от тези паразити са в мозъка, и за тяхно успокоение - изводът е, че шизофренията Не се причинява от котки, но котки МОГАТ да причинят мозъчни проблеми със същите симптоми. http://www.nature.com/nrmicro/journal/v10/n11/images/nrmicro2858-f1.jpg

09.06 2015 в 17:26

Потвърждавам казаното от Зорница, още преди години на консултациите ни предупреждаваха за котешката опасност и токсоплазмозата. Това,че Илиева не го знае,, добре, не е добре, че не иска да научи нещо, а имунитет към паразит е смешно и тъпо да се каже, това е вид червей, все едно да имаш имунитет срещу ухапване от комар или нещо такова.