Учени откриха нов вид коронавирус сред гризачи в Швеция

OFFNews 06 юни 2022 в 10:06 1213 0

ръждива полевка

Снимка Уикипедия

ръждива полевка

Изследователи от университета в Упсала в Швеция са открили нов тип коронавирус в горски полевки - гризачи, обитаващи район в Швеция, съобщава в. The Jerusalem Post.

Рецензираното проучване, публикувано в Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI) изследва приблизително 260 горски полевки в окръг Йоребру, Швеция, и изолира вируса "Grimsö".

Ръждивата горска полевка е вид гризач с червеникаво-кафеникава козина. Обитава паркове и градини, и се храни с плодове, ядки и малки насекоми.

Изследователи от Научния център по зооноза на университета изследвали взаимодействието на вирусите, пренасяни от животни на хора. „Вирусът Grimsö“ се счита за сезонен тип COVID-19 и може да се предава на хората от гризачи и мишки.

Все още не знаем какви потенциални заплахи може да представлява вирусът Grimsö за общественото здраве, каза проф. Оке Лундквист, ръководител на Научния център за зооноза. - Въпреки това, въз основа на нашите наблюдения и предишни коронавируси, имаме добра причина да продължим да наблюдаваме коронавирусите сред дивите гризачи.

С нарастването на инфекциозните заболявания, свързани с гризачи, изследванията около животните гостоприемници са от ключово значение за справянето с бъдещите огнища, убедени са учените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови