Учени: Кръвоносните съдове на жените стареят по-бързо

OFFNews 17 януари 2020 в 10:46 1274 0

Снимка Pixabay

Изследване показва, че кръвоносните съдове на жените стареят по-бързо,което увеличава риска от сърдечносъдови болести в млада възраст. Резултатите от проучването на експертите в  Smidt Heart Institute в Лос Анджелис са публикувани в онлайн платформата JAMA Cardiology.

Кардиолозите са наблюдавали 30 000 души в продължение на 4 години. Анализите показали, че кръвоносните съдове на жените, от големите артерии до най-малките капиляри, стареят физически и стават неефективни по-рано, отколкото при мъжете. Статистически жените страдат и по-често от хипертония, която се задълбочава с времето.

Една 30-годишна жена с високо кръвно е по-уязвима пред болестите на сърцето от мъж с хипертония на същата възраст, казват учените. Те предполагат, че резултатите от изследването им ще опровергаят отдавна господстващото мнение, че сърдечносъдовите болести поразяват мъжете 10-20 години по-рано от жените.

В друго изследване учените доказаха, че мъжете са по-предразположени към хипертония, особено до 50-та си година. При жените рискът от сърдечносъдови заболявания рязко се увеличава след тази възраст заради хормоналните промени в менопаузата.

Тези промени предизвикват ръст на теглото и по-голяма чувствителност към солта – два фактора, които затрудняват циркулацията на кръвта.

При повишено налягане сърцето работи два пъти по-интензивно, за да снабди с кръв организма. Ако хипертонията не се лекува, тя уврежда артериите и предизвиква инсулти и инфаркти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови