Учени: Коронавирусът може да се предаде от бременната жена на бебето й

OFFNews 28 февруари 2020 в 13:04 2307 0

Снимка Pixabay

Китайски медици и биолози откриха доказателства, че новият коронавирус може да прониква в клетките на плацентата и да се предаде от майката на бебето. За това съобщава статия в електронната научна библиотека bioRxiv, цитирана от ТАСС.

"Отдавна знаем, че вирусът се предава от човек на човек, но възможността за вертикалното му разпространение беше под въпрос. Доказахме, че рецепторите ACE2, които атакува вируса, присъстват в голямо количество в плацентата и клетките на бъдещите бели дробове на зародиша, както и в много други тъкани", пишат изследователите.

Коронавирусът, който предизвика епидемия в Китай и редица други страни, прониква в белите дробове с помощта на молекулите на протеина ACE2, които покриват клетките на белите дробове. Те имат важна роля за жизнеспособността на причинителя на атипична пневмония, вируса SARS.

Учените от Обединения медицински колеж на Пекин и Университета Фудан в Китай са решили да проучат може ли коронавирусът да използва подобни рецептори, за да се предаде от бременната жена на бебето й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!