Учени изследват коронавирус синдрома при децата

OFFNews 07 май 2020 в 17:05 2343 0

Американски учени се опитват да разберат редкия, но животозастрашаващ възпалителен синдром сред децата, свързан с излагането на новия коронавирус, като обединяват данните от клинични изпитания и от регистрите на пациентите, предаде Ройтерс.

Съобщения за такива случаи бяха направени първо във Великобритания, Италия и Испания, но вече клъстери се наблюдават и в САЩ. Синдромът може да засегне няколко органа, да наруши сърдечната функция, да отслаби артериите. Той може да се прояви дни или седмици след заболяването от COVID-19.

Синдромът показва колко изненадващи могат да бъдат начините, по които новият коронавирус заразява и разболява хората. Известен е поне един смъртен случай от него във Великобритания. В САЩ няма смъртни случаи от него.

"Но това може да се промени", каза д-р Шон О'Лиъри, специалист по детски инфекциозни болести в Детската болница в Колорадо. Той каза, че се събира информация за болестта, наречена "Педиатричен многосистемен възпалителен синдром, потенциално свързан с COVID-19".

"Всеки академичен център, който ми е известен, следи за такива случаи и се опитва да ги проследява" - добави той.

Нюйоркското щатско министерство на здравеопазването вчера съобщи за 64 случая на новия синдром до 5 май и призова болниците незабавно да обявяват новите. В съобщението не се посочва колко деца са с положителен тест за коронавируса, но се смята, че синдромът може да е свързан с COVID-19.

Болниците бяха помолени да взимат проби както за PCR тест, така и за бързите тестове, които откриват излагане на вируса SARS-CoV-2. В интензивното отделение на Презвитерианската болница към Колумбийския университет в Ню Йорк от синдрома са лекувани 15 до 20 деца, каза д-р Стивън Кърни.

"Състоянието все още е рядко, но става има тенденция към зачестяване", уточни Кърни.

Американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията работят с териториални епидемиолози, за да съберат данни и да характеризират по-добре синдрома. Целта е да бъде изведена дефиниция, която би позволила на центъра да следи случаите и да даде препоръки на лекарите.

"Децата в повечето случаи се "надсмиват" над COVID-19 - каза д-р Джейн Нюбъргър, детски кардиолог в Детската болница в Бостън. - Рядко обаче някое от тях развива този синдром със свръхтежки възпаления".

Той се проявява в цял спектър от оплаквания, като някои от децата постъпват в болница много зле, дори в шок, добави д-р Нюбъргър. Повечето имат висока температура и нарушена функция на един или няколко органи. Състоянието на някои се влошава рязко, и трябва да постъпят в интензивно отделение, други могат да са в обикновено отделение.

Първоначално синдромът се свързваше с болестта на Кавазаки, която в по-тежките случаи може да предизвика възпаление на артериите.

"Децата, които идват при нас обаче са по-зле от типичен Кавазаки - каза Кърни. Безпокои ни най-вече опасността от аневризъм на коронарната артерия, който може да е животозастрашаващ".

Специалистите работят, за да потвърдят връзката с COVID-19 и за събиране на кръвни проби или ДНК, за да бъде изследвано дали някои деца са предразположени към синдрома. Кардиолозите се безпокоят за трайни усложнения, ако отслабват сърдечните артерии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови